De 1,5 uur aan uitleg, laten zien en het zelf oefenen was snel voorbij. (Foto: Priv';e)
De 1,5 uur aan uitleg, laten zien en het zelf oefenen was snel voorbij. (Foto: Priv';e) (Foto: Privé)

Badmintonvereniging doet weer mee met Hart voor Sport

  Sport

Badmintonclub Phoenix'17 heeft het Hart voor Sport project van de gemeente Papendrecht voor de 2e keer in haar prille bestaan omarmd.

PAPENDRECHT - Het doel van dit project is leerlingen van groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs leren en laten ervaren wat het belang van sporten is in combinatie met gezonde voeding en leefstijl. Op zaterdag 16 maart was de aftrap voor de groep leerlingen die zich had ingeschreven bij Phoenix'17. De leerlingen en ouders werden verwelkomd door een lekker muziekje, wat er altijd standaard gedraaid wordt tijdens de trainingen. Na het kennismaken met hoofdtrainer Stephen Tittel en assistent-trainer Sandor Matla werd gestart met de verplichte warming up.

Naast het goed doorbloed krijgen van weefsel geeft de warming-up ook het inzicht aan de trainers hoe het staat met de motoriek van de leerlingen. Dit inzicht zorgt er weer voor dat er aangepaste oefeningen worden gedaan om die motorische aandachtspunten aan te pakken. Zo komen Agility oefeningen met de loopladder voorbij om de snelheid van het voetenwerk bij te brengen wat uiterst belangrijk is voor het goed badmintonnen. Het touwtje springen wordt gedaan om de conditie op peil te houden, het aansterken van de beenspieren en het leren springen op de tenen. De leerlingen werden bijgestaan door Kelly Tittel, speelster van Phoenix'17 J1 U17, om de oefeningen voor te doen zodat de leerlingen ze snel eigen konden maken.

Tijdens de warming-up werd aan de ouders uitgelegd wat de methode is achter de Phoenix'17 aanpak hoe beginnende spelers de eerste beginselen van het badmintonnen bij te brengen. De ouders werden aangenaam verrast door de gevarieerde trainingsonderwerpen die om de hoek komen kijken om tegen een shuttle te kunnen slaan. Daarnaast gaat iedere jeugdspeler direct competitie spelen, al dan niet in de Opstapcompetitie van de regio competitie, om het getrainde te oefenen in wedstrijden. Op deze manier beleven de Phoenix'17 spelers veel fun en staat het plezier hebben in het wedstrijd spelen voorop.

Zo werd uitgelegd aan de leerlingen dat Phoenix'17 altijd start met het uitleggen van de verschillende manier om een racket op de juiste manier vast te houden, zoals de Forehand en Backhand grip. Na diverse korte oefeningen met de grip kwam de lichaamshouding van de spelers aan bod. Deze houding is nodig om de shuttles met kracht te kunnen slaan, voor balans, om op tijd te reageren op shuttles van de tegenstander of om shuttles vroegtijdig en scherp te kunnen slaan om er een voordeel uit te halen. Er werd geoefend met de backhand netdrop waarbij de leerlingen een schermhouding moesten aannemen. De trainers zagen direct hoe sommige spelers al in staat waren om een scherpe netdrop te spelen. En dit resultaat werd al bereikt na 10 minuten!

Daarna werd geoefend met de dakhouding welke wordt aangenomen bij slagen vanuit het achterveld. Het bijbehorende voetenwerk werd getoond en ook daar pakten de leerlingen het direct op. Vervolgens werd met de dakhouding geprobeerd om shuttles vanuit het achterveld te slaan. Het op tijd raken van de shuttle is een van de lastigste uitdagingen en dat vergde inderdaad meer tijd bij een aantal leerlingen.

Ook werd er een start gemaakt met het leren serveren van de shuttle. Phoenix'17 start altijd met de backhand korte service en dat heeft al tot veel succes geleid in de vele jeugd competitiewedstrijden. De backhand korte service is een aanvallend ingestelde service waardoor je direct het initiatief krijgt om te gaan aanvallen. Het goed vasthouden van de shuttle en begrijpen wat de beweging is van het racket naar de shuttle zorgde al snel voor resultaten bij de leerlingen.

De 1,5 uur aan uitleg, laten zien en het zelf oefenen was snel voorbij. De leerlingen vonden het gaaf om op deze manier kennis te maken met de badmintonsport. Napratend met de ouders zagen ook zij dat de badmintonsport te onbekend is voor het grotere publiek om de sport op de juiste waarde in te schatten. Badminton is een intensieve sport, heeft veel trainingsonderwerpen, is een Olympische sport, wordt gedaan in teamverband en doet absoluut niet onder voor voetbal, korfbal of zwemmen als het gaat om intensiteit en beleving.

Meer berichten