Foto: Guillaume Kortekaas

Papendrecht-Drechtstreek: de Papendrechtse dorpsderby

  Sport

PAPENDRECHT - Drechtstreek in de 2e klasse F is niet zomaar een wedstrijd, maar een heuse dorpsderby. De beide clubs uit het dorp aan de rivier speelden in het verleden meerdere keren in officieel verband tegen elkaar. Dat de derby leeft binnen Papendrecht, blijkt uit het aantal toeschouwers, dat vorig seizoen aanwezig was op zowel sportpark Slobbengors als sportpark Oostpolder.

Vuurwerk zowel buiten als binnen de lijnen zorgde vorig seizoen in beide wedstrijden voor veel sfeer. De archieven van de onderlinge confrontaties gaan terug tot het seizoen 1978-1979, toen beide clubs elkaar troffen in de 2e klasse van de Dordtse VoetbalBond (DVB). Papendrecht stond dat seizoen onder leiding van Joop Warner. In het seizoen '80-'81 troffen beide clubs elkaar weer, toen in de 1e klasse van de DVB. Papendrecht werd destijds onder leiding van trainer Jan van den Berg voor de 2e keer op rij kampioen en promoveerde naar de Hoofdklasse van de DVB. In de jaren daarop kwamen Papendrecht en Drechtstreek elkaar regelmatig tegen in de competitie (zie kader). 
 
Op zaterdagmiddag 8 december is het weer zover. Dan staat de wedstrijd Papendrecht - Drechtstreek op het programma. Drechtstreek, dat vorig seizoen twee keer met de winst aan de haal ging, heeft dit seizoen een moeizame start gekend. Dit leidde in november tot het ontslag van trainer Munoz. Uit de laatste drie wedstrijden werden vijf punten gepakt, wat ervoor gezorgd heeft, dat er weer vertrouwen is bij de ploeg. Papendrecht staat na een wisselvallig begin op een 6e plek, kort achter de koplopers. De ploeg van trainer Johan Sturrus staat daarmee twee plekken boven de dorpsgenoot.  
 
Op het Slobbengors zijn de voorbereidingen in volle gang. De organisatie gaat weer zorgen voor een perfecte voetbalmiddag met extra voorzieningen voor een hapje en een drankje en een geweldig feest na de wedstrijd. Iedereen is uitgenodigd voor dé Dorpsderby. De toegang is gratis. Wel wordt gevraagd om een gift voor het goede doel. De bal zal om 14:30 uur aan het rollen worden gebracht. 
 
Overzicht van de competitiederby's 

Seizoen 1978-1979, 2e klasse DVB 
Papendrecht - Drechtstreek: 2-1 
Drechtstreek - Papendrecht: 6-5 
 
Seizoen 1994-1995, 4e klasse KNVB 
Drechtstreek - Papendrecht: 1-1 
Papendrecht - Drechtstreek: 4-0 
 
Seizoen 1995-1996, 4e klasse KNVB 
Papendrecht - Drechtstreek: 3-1 
Drechtstreek - Papendrecht: 2-1 
 
Seizoen 1996-1997, 3e klasse KNVB 
Papendrecht - Drechtstreek: 2-0 
Drechtstreek - Papendrecht: 3-1 
 
Seizoen 2000-2001, 3e klasse KNVB 
Papendrecht - Drechtstreek: 2-0 
Drechtstreek - Papendrecht: 0-2 
 
Seizoen 2004-2005, 3e klasse KNVB 
Drechtstreek - Papendrecht: 0-1 
Papendrecht - Drechtstreek: 1-0 
 
Seizoen 2008-2009, 3e klasse KNVB 
Papendrecht - Drechtstreek: 0-1 
Drechtstreek - Papendrecht: 1-2 
 
Seizoen 2014-2015, 2e klasse KNVB 
Drechtstreek - Papendrecht:  1-1 
Papendrecht - Drechtstreek: 1-0 
 
Seizoen 2017-2018, 2e klasse KNVB 
Papendrecht - Drechtstreek: 0-2 
Drechtstreek - Papendrecht: 2-1 
 
Historie VV Drechtstreek

Op 1 juli 1946 werd VV Aviolanda opgericht door werknemers van de Papendrechtse vliegtuigfabriek Aviolanda. Zij namen deel aan het populaire zomeravondvoetbal voor bedrijven. In een rood shirt en zwarte broek betraden zij het veld. De vereniging was in die periode aangewezen op het huren van verschillende velden, voornamelijk in Dordrecht. In 1961 veranderde het clubtenue in de bekende blauw-witte combinatie - de kleuren van vliegtuigfabriek Aviolanda. In 1965 kreeg de vereniging een eigen veld met houten clubgebouw en twee kleedkamers op het terrein van de fabriek, op het Slobbengors in Papendrecht. Na de fusie in 1967 waarbij de vliegtuigbouwer Aviolanda opging in Fokker, werd de naam van de voetbalvereniging veranderd in VV Drechtstreek. In 1977 verhuisde de vereniging naar de huidige locatie in de Oostpolder.

Historie VV Papendrecht

Voetbalvereniging Papendrecht werd opgericht op 1 augustus 1920 als PVV. In 1920 nam de voetbalsport in Nederland een grote vlucht. In vrijwel elke gemeente werden pogingen ondernomen een voetbalclub op te richten. Papendrecht bleef daarbij niet achter. Op initiatief van fabrieksarbeiders van machinefabriek en scheepswerf v.d. Schuit werd in café Wapperom, bovenaan de Veerstoep, met de pet rondgegaan. Met de vijftig cent die het opleverde, werd een bal gekocht. De oprichting van een voetbalvereniging, eerst PVV genaamd, later omgedoopt in voetbalvereniging Papendrecht, was daarmee een feit. Vanaf 1933 speelt Papendrecht op het Slobbengors. In het begin werd alleen op de zondag gevoetbald. Vanaf 1955 werd ook op de zaterdag gevoetbald.

Meer berichten