Johanny Gelens (rechts) en buddy Henk Visser liepen de 5 kilometer tijdens de Typhoonloop.
Johanny Gelens (rechts) en buddy Henk Visser liepen de 5 kilometer tijdens de Typhoonloop. (Foto: Persgroep)

Parkoersrecord in Typhoonloop voor Roy Hoornweg

  Sport

Papendrecht - Atletiekvereniging Passaat wist zaterdag de schijnwerpers op zich gericht tijdens de 30e Typhoonloop in Gorinchem. De absolute hoofdrol was weggelegd voor Papendrechter Roy Hoornweg. Hij won de 10 kilometer wedstrijdloop door Ethiopiër Degefa Johanese Lafebo en clubgenoot Lars Gerritsen voor te blijven.

Roy Hoornweg blijkt weer helemaal terug aan de top want hij zette het parkoersrecord fors scherper. Dat stond op naam van Neals Strik en werd 18 jaar (!) geleden gelopen. De omstandigheden bleken zelfs zo ideaal dat Roy Hoornweg zonder al te veel moeite onder de 30 minuten bleef. Met 29 minuten en 37 seconden doorbrak hij ruim deze onder lopers gedroomde barrière. Het parkoersrecord leverde hem naast de winstpremie ook nog een bonus op van 300 euro.

Marleen Honkoop

Bij de vrouwen ging de winst naar Passaat-loopster en triatlete Marleen Honkoop. De pupil van succestrainer Addy Ruiter liep een bekeken race en verschalkte in de slotfase concurrente Marjon de Kok die lang aan de leiding liep.

Finale

Zowel Roy Hoornweg en Marleen Honkoop speelden geen rol in de Toyota Schouten Grote Rivieren Loopcircuit waarvan de Typhoonloop de finale vormde. Domweg omdat beiden niet aan voldoende wedstrijden uit het circuit deelnamen. Hier gingen de hoofdprijzen naar Leendert van der Lugt uit Capelle aan den IJssel en Annemarie Kersbergen uit Dordrecht.

EK Cross

Roy Hoornweg toonde zich na afloop opgelucht dat hij weer toptijden kan lopen na blessureleed van zeker een jaar. Via aangepaste trainingsvormen, bijvoorbeeld in het zwembad, hield hij zijn conditie op peil. De prestatie in Gorinchem gaf hem vertrouwen in een goed resultaat tijdens het EK Cross in Hilvarenbeek later dit jaar. Hier wil hij tonen nog altijd Nederlandse top te zijn.

Johanny Gelens

De organisatie van de Typhoonloop en het Toyota Schouten Grote Rivieren Loopcircuit zette nog een andere Passaat-loper in het zonnetje. Johanny Gelens eindigde als 3e op de 5 kilometer en 2e op de bijafstand in het totale circuit. Bijzonder aan deze prestatie is dat zij blind is en toch de wedstrijdlopers naar de kroon kan steken.

Cup met de grote oren

Gelens is bijzonder fanatiek en gaat om haar doelen te bereiken in de periode voor de wedstrijd samen met buddy en clubgenoot Henk Visser vast het parkoers te verkennen om obstakels in kaart te brengen. Deze inzet leverde haar zaterdag als extra prijs een heuse 'cup met de grote oren' op.

Meer berichten