Links: 'Modern Portret Audrey Hepburn' (Theo Guidotti), rechtsboven: 'Zuid-Frans landschap' (Philip van Amen) en rechtsonder: 'Mijn stad' (Piet Vogelaar). Voor wie van de drie gaat u?
Links: 'Modern Portret Audrey Hepburn' (Theo Guidotti), rechtsboven: 'Zuid-Frans landschap' (Philip van Amen) en rechtsonder: 'Mijn stad' (Piet Vogelaar). Voor wie van de drie gaat u? (Foto's: Ruud van Mourik)

Kijken naar kunst in de bibliotheek

  Cultuur

Papendrecht - In Bibliotheek Aanzet hangen tot eind september tegen de 30 schilderijen in acryl mooi te zijn van drie amateurkunstenaars die al eerder hun werken in het Papendrechtse te kijk zetten. De redactie vroeg Piet Kaptein, bestuurslid van de Culturele Raad Papendrecht, de expositie te aanschouwen, met als geestelijke bagage het kijk- en leesalbum 'Goed kijken begint met negeren' van Wieteke van Zeil.

Piet Kaptein: "Met in mijn gedachten de milde regen die de vroege ochtend van woensdag 25 juli ons zo behaagde, toog ik naar de bieb aan de Veerweg om de door de sectie Amateurkunst georganiseerde tentoonstelling te gaan zien. Weer kwam ik onder de indruk van wat de grote kunstkenner Ruud van Mourik met zijn sectieleden Amateurkunst van de CRP tot stand gebracht heeft.

Beauty's

Tussen de rijen en gangen boeken door zag ik de werken van Philip van Amen uit Molenaarsgraaf, van Theo Guidotti uit Alblasserdam en van Piet Vogelaar uit Papendrecht om schoonheid strijden. Bij het tot mij nemen van die beauty's werd ik gadegeslagen en aangesproken door oud-leerling en medewerkster Annette Buizer (nu Dekker), vriend Teus Versteeg en vrijwilliger Hans Godvliet. Hans vertelde mij dat kijklustigen tijdens de openingsuren geregeld de bibliotheek binnenlopen om de schilderijen 'live' te beleven.

Halt en front

Lopend langs de 30 creaties maakte ik steeds halt en front voor de daarop getoonde beelden. Steeds had ik als leidraad de zeven inzichten die Wieteke van Zeil ons biedt in haar recent verschenen en door mij bij u vorige week geïntroduceerde 'Goed kijken begint met negeren'.

Wenken van Wieteke

Ik geef de wenken van Wieteke aan u door: '1. Goed kijken begint met negeren - Over de kracht van isoleren. 2. Laat je niet sturen - Je wordt gemanipuleerd waar je bij staat. 3. Je ziet wat je kent - Iedereen neemt een 'kijkersaandeel' mee, maak er gebruik van. 4. Doe alsof -Inlevingsvermogen vergroot je blikveld. 5. Van maken ga je beter kijken - Of hoe we veel te veel in ons hoofd zitten. 6. Weg met die smartphone. Uit, af, in de garderobe - En niet alleen omdat je wordt afgeleid. 7. De context geeft de clou - Je gaat het zien als je durft te associëren.'

Tips

Van Zeil geeft ook tips. Bij het tweede inzicht luidt het: 'Kies een groot schilderij, merk op waar je blik meteen naartoe wordt getrokken. Blijf daar even naar kijken en stuur je oog dan op reis door het schilderij. Wat valt op in de linkerhoek beneden? En in de achtergrond rechts? Wat vertelt dit detail en wat is het? Waar doe het je aan denken?'. En bij inzicht 3 gaat de tip als: 'Ga voor een groot schilderij staan en kijk niet naar de titel. Wat valt je als eerste op? Kun je benoemen waarom het je interesseert? Probeer tijd te nemen om je bewust te worden van associaties en te benoemen waaraan je denkt of waaraan het je herinnert.'

Sleutelgat

Met Wieteke van Zeil virtueel aan mijn zijde tippelde ik langs de kleine dertig met het materiaal acryl vervaardigde schilderijen. Ik lette daarbij op items als thema, motief, compositie, kleur, lijnenspel, maar vooral op de werking van het detail. Anders gezegd: ik paste de werking van het sleutelgat toe, waarbij ik via het kleine bij het grote op papier of doek belandde. Mijn suggestie aan u is nu de komende weken naar de bieb te gaan en daar halt en front te maken voor onder meer 'Rode wijn van Piet Vogelaar, 'Dansers in Africa' van Theo Guidotti en 'Zeilwedstrijd' van Philip van Amen.

Ontdek steeds meer

En ontdek gaandeweg steeds meer in het werk van Piet Vogelaar, ga op een adembenemende verkenningstocht met Theo Guidotti en laat u onthalen op een serie prachtige panorama's door Philip van Amen. Achter de balie hangen nog de zeven werken van Gert Klaassen.

Voor wie gaat u?

Vorige week mocht ik het met u hebben over mijn leraar kunstgeschiedenis P.W.J. Steinz. De aimabele, gedreven en bevlogen man leidde ons door musea in den lande. Vaak had hij het over 'Augenweide', dat staat voor 'lust voor het oog'. Aan de Veerweg in ons Papendrecht kunt u ook uw oog laten gaan over grandioze gezichten, over lusten voor uw ogen. Voor wie gaat u?"

Meer berichten