Column: Verliezen

  Column
Foto: carin du burck

Ook al ben je nog zo succesvol en gaat het je voor de wind, iedereen heeft te maken met verlies. Je wordt vroeg of laat wel gedwongen hierbij stil te staan en te ‘leren verliezen’. Ik ken niemand die dat van nature gemakkelijk afgaat. Verliezen doet ons pijn en maakt intens verdrietig. Tenminste… als we iets of iemand verliezen waar we om geven.

Ruim 20 jaar geleden overleed totaal onverwacht mijn partner. Dit verlies, het afscheid en het verdriet deden mijn wereld instorten. Ik wist ‘ik moet verder’ maar had geen idee hoe… Hier was ik niet op voorbereid. Met vallen en opstaan ontdekte ik een enorme levenskracht in mezelf. Jaren later ging het mij steeds meer raken wat het verlies van een dierbare met mensen doet. Het verlies van een naaste is een markering in het leven dat nooit meer hetzelfde wordt als voorheen. Vandaar ga je verder zonder, maar ook mét degene die je lief is. Daar mee leren omgaan is leren verliezen. En hoewel we wéten dat niemand ongeschonden door het leven gaat, zijn verlies, rouw, verdriet en afscheid in onze maatschappij nog geen alledaagse onderwerpen.
Ik wil deze onderwerpen graag iets makkelijker bespreekbaar maken. Ik vraag aandacht voor afscheid omdat het persoonlijk invullen van het afscheid van een dierbare kan helpen bij het leren verliezen. Stilstaan bij het verlies en verdriet en met aandacht afscheid nemen, helpt ons om bewust te zijn van wat we verliezen én van wat we hieruit meenemen in ons verdere leven.

Leren verliezen kost veel energie en tijd en gaat met vallen en opstaan. Wat mij daarin helpt is gaandeweg te ontdekken wat het verlies mij brengt. Wat de dierbare die ik heb verloren, mij nalaat. Het zijn de herinneringen én levenslessen die je meeneemt.

Voor mij is het troostend om te weten, dat verdriet en liefde zo verbonden zijn. Is verdriet niet de prijs die we betalen om lief te kunnen hebben? Ook al is die prijs heel hoog, de liefde van en voor wie ik heb verloren is het waard. En die liefde verliezen we niet, die liefde blijft. Je hébt dan wel verloren, maar de liefde neem je voor altijd mee.

Carla van Hemert | uitvaartbegeleider

www.aandachtvoorafscheid-uitvaart.nl

Meer berichten