Column: Thuis zijn

  Column
Foto: carin du burck

De gordijnen aan de voorkant zijn dicht wanneer ik aankom op het opgegeven adres. Dat is niet vreemd als je weet dat er iemand overleden is. Als ik voor de deur sta, merk ik dat de voordeur niet wordt gebruikt. Ik loop om, voorzichtig sta ik bij de achterdeur. Vanachter het raam wordt ik uitgenodigd om toch vooral binnen te komen. Het wordt mij de dagen daarna wel duidelijk: hier komt iedereen door de achterdeur binnen, alsof je thuis bent.

Binnengekomen ontmoet ik mevrouw, haar kinderen en enkele kleinkinderen. Mevrouw haar man is overleden. Hier in huis, wat al heel lang hun thuis is. Het is mevrouw haar ouderlijk huis, waar ze ruim 80 jaar geleden geboren is. Later toen ze trouwden werd het ook haar mans thuis, dat is altijd zo gebleven. Meneer ging fysiek steeds verder achteruit, mevrouw weet niet altijd alles meer precies. Maar ze zorgden voor elkaar en zo konden ze het samen nog 'rooien'. Tot voor kort, meneer bleek ernstig ziek. Hij kwam na een ziekenhuisopname thuis, om daar tot het laatst toe te kunnen zijn. En nu? Mevrouw is verdrietig en ontheemd door het verlies van haar man, alsof ze niet meer thuis is in haar eigen leven. Juist nu is dit huis haar thuis. Dit is de enige plaats waar ze wil zijn, dit is de enige plek die haar een beetje houvast biedt. Voor de kinderen is er naast het verdriet om het verlies van hun vader, meteen ook de grote zorg om moeder. Kán ze straks nog thuis zijn? Is dat haalbaar?

Voor nu, voor het afscheid wordt het snel duidelijk: meneer blijft thuis, we nemen hier in huis afscheid met de mensen die vertrouwd zijn. En zo gebeurt het: op oudejaarsdag zit het huis vol, er worden oliebollen en appelflappen gegeten, er wordt gesproken en er worden foto's gekeken. Iedereen die hem dierbaar was is hier bij elkaar. Zij staan samen stil bij het verlies en geven ruimte aan herinneringen. Dat doet mevrouw goed, hier met deze mensen om haar heen. Zonder poespas, hier thuis. Precies zoals hij het had gewild.
Het maakte op mij indruk, dat de 'eenvoud' van het thuis zijn zo waardevol en bijzonder kan zijn.
 

Carla van Hemert | uitvaartbegeleider
www.aandachtvoorafscheid-uitvaart.nl

Meer berichten


 

Meeste reacties