Foto:

Jolanda Faro: Onderzoeken

  Column

Afgelopen weken werden er weer de nodige resultaten gepresenteerd van onderzoeken die onder de Nederlandse bevolking zijn gehouden. Doordat deze soms uiteenlopend zijn, kan ik me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Uit nieuwe cijfers van het CBS bleek dat de levensverwachting van laagopgeleiden (men bedoelde mbo-opgeleiden op het laagste niveau) al jaren bijna gelijk blijft, terwijl die van hoger opgeleiden juist stijgt.

Bovendien leven hoger opgeleiden niet alleen langer, maar ook in een betere gezondheid.

Volgens de betreffende onderzoeker worden de verschillen in levensverwachting veroorzaakt door een verschil in levensstijl. Onder lager opgeleiden wordt meer gerookt, minder bewogen en is er vaker sprake van overgewicht.

Bijzonder was het dat we een week later konden lezen dat er onder hoger opgeleiden meer overmatige drinkers zijn dan onder laagopgeleiden. Dit past dan weer niet in het beeld van een gezonde levensstijl.

Ongetwijfeld kloppen de resultaten van beide onderzoeken, maar ze scheppen wel een verschillend beeld.

Dit doet me denken aan de vragen die op mij afkomen bij het geven van mijn levensstijlprogramma 'Get in Shape': is melk nu wel of niet gezond, heb ik extra vitamines nodig en welke dan, is het gezond om vleesvervangers te eten en moet ik stoppen met het eten van brood? Betekent het feit dat ik te zwaar ben, dat ik ongezond eet?

Allemaal vragen waar niet altijd een eenduidig antwoord op is. Er zijn vaak meerdere invalshoeken en factoren, en als wetenschappers het al regelmatig oneens zijn, hoe moet de leek het dan nog snappen….

Ik hanteer voor mezelf de regel: als je zo lang mogelijk gezond wil blijven, dan zorg je voor voldoende ontspanning en beweging, rook je niet, drink je niet of nauwelijks en eet je suikerarm en vooral plantaardig. En je hoopt op goede genen….

www.fitenfun.eu

Meer berichten