Foto:

Ton Koppenol: 1,2 biljoen bomen

  Column

De eerste decade van de huidige julimaand zit er bijna op en is ruim een graad kouder dan normaal verlopen. De zomer van 2019 stond vorige week nog op de eerste plaats maar op dit moment moeten we genoegen nemen met plek 7. Een verdere daling is waarschijnlijk want héél erg warm lijkt het de komende weken niet te worden (eerder normaal juliweer met af en toe wat regen).

Aanstaande donderdag, vrijdag en zaterdag valt er aardig wat neerslag, daarna treedt enige stabilisatie op en blijft het een paar dagen droog.

Vorige week had ik het over de extreem hoge temperaturen die zijn voorgekomen in Frankrijk, betreffende de streek in de buurt van de Mont Ventoux. In Gallargues le Montueux werd het maar liefst 45,9 graden ( een nieuw nationaal record). Op de Ventoux zelf werd (bijna 2000 meter hoog) een belachelijke 33 graden gemeten.

In Spanje bleef het hitterecord uit 2017 overeind. Twee jaar geleden werd het nl. in Montora (bij Cordoba) 47,3 graden. "Ja maar", zult u misschien tegenwerpen, " ik heb tijdens een vakantie in Spanje wel eens 51 graden meegemaakt". Ook van vakantiegangers die in Italië of Griekenland zijn geweest hoor je af en toe vergelijkbare berichten. 50+ graden zie je in genoemde landen soms op thermometers die langs de weg staan, maar de voeler hangt vaak op een plaats die niet deugt waardoor een te hoge waarde wordt verkregen.

De hoogste temperatuur "ooit" in Europa gemeten bedraagt 48,0 precies (Athene). Nu we toch bezig zijn: Het wereldwarmterecord is gemeten in Death Valley (VS) 56,5 graden. De 57,7 die bijna honderd jaar geleden in Libië werd gemeten is volgens deskundigen door fouten iets te hoog uitgevallen en dus afgekeurd.

Met betrekking tot de klimaatverandering op aarde kwam ik vorige week een aardig artikel tegen. Het was geschreven door Dr. Thomas Crowther, hoogleraar aan de Technische Universiteit van Zürich. De 3 biljoen bomen (3000 miljard) die volgens de meest recente schattingen op aarde voorkomen zijn niet in staat om al het extra CO-2 door menselijke activiteiten te verwerken. Crowter stelt dat wanneer er 1,2 biljoen bomen bijgeplant worden de uitstoot van CO-2 van de afgelopen 10 jaar gecompenseerd is.

1,2 biljoen is een onvoorstelbaar groot getal (echter vergeleken met het aantal sterren in het heelal is het slechts een onbeduidend klein getalletje, maar dat even terzijde). Voor die 1,2 biljoen bomen is ruimte genoeg aanwezig, we moeten volgens Crowther dan wel alle vervallen en verlaten grondgebieden geschikt maken voor bosbouw. Misschien is het zelfs nodig om delen van woestijnen te irrigeren en zodoende geschikt te maken voor bebossing.

Een volgende keer hoop ik terug te komen (zoals beloofd) op het eventueel stilvallen van de warme golfstroom. De komende weken schrijf ik in verband met de vakantie geen weerpraatje

Meer berichten