Foto:

Jolanda Faro: warm weer

  Column

De afgelopen weken was het lekker weer met echte zomerse temperaturen. Voor veel mensen de tijd om te genieten: we gaan buiten eten, naar het strand of bos en vaker fietsen. Een groot gedeelte van onze tijd besteden we dan ook buiten.

Toch kan een zomerhitte die lang aanhoudt, of waarbij de temperatuur extreem hoog wordt, vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid. Je kunt je moe, benauwd en duizelig voelen of concentratieproblemen krijgen. Als je lichaam zelfs oververhit raakt, heb je het idee dat je gaat flauwvallen, word je misselijk en kun je last krijgen van een zonnesteek. Waarschuw in dit geval altijd onmiddellijk de huisarts.

Het gezondheidsrisico is het grootst voor ouderen, chronisch zieken en kinderen. Mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen, hebben op deze dagen meer aandacht van anderen nodig.

Wat kun je nu zelf voor maatregelen nemen om overlast door hitte en uitdroging te voorkomen of beperken?

Zorg dat het in huis koeler blijft door zonwering te gebruiken en de gordijnen, ramen en deuren overdag zo veel mogelijk dicht te laten. Als het 's avonds wat afkoelt, zet je alles lekker open.

Drink de hele dag door veel water, ook als je geen dorst hebt. Als je urine donker van kleur is, heb je te weinig gedronken. Neem bij veel transpireren ook af en toe een kopje hartige bouillon.

Ga niet sporten of in de zon zitten op het heetst van de dag. Sport 's ochtends vroeg of 's avonds laat en drink extra water.

Zoek de schaduw en de koelte op en draag luchtige kleding, dan kan je je warmte beter kwijt. En als het echt warm is, ga dan met je voeten in een koud voetenbadje zitten, leg een natte handdoek in je nek of neem een waterijsje.

Een hele fijne zomer!!

www.fitenfun.eu

Meer berichten