Foto:

Ton Koppenol: tot half juli vrij koel?

  Column

Vorige week zaterdag werd het tropisch warm in De Bilt. Die zaterdag was het in Duitsland en Frankrijk bijzonder heet. In het oosten van Duitsland werd het 39,6 graden (uniek voor de maand juni). Frankrijk maakte het nog bonter, in het zuiden werd het namelijk 45,9 graden en dat is een all-time hitterecord voor Frankrijk ongeacht welke maand.

De zomer in Nederland is prima begonnen (op 30 juni stonden we op de eerste plaats met 18,1 graden gemiddeld). Inmiddels is de zomer van 1976 ons qua warmte gepasseerd want die kende een zeer warm begin van juli en was slechts een fractie kouder in juni (18,0).

Ik vrees dat we de komende tijd door veel zomers uit het verleden (qua warmte) worden gepasseerd. De luchtdruk boven Scandinavië blijft voorlopig laag namelijk waardoor we in ons land te maken gaan krijgen met lucht die zich op het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan bevindt en de temperaturen aldaar zijn altijd zeer gematigd.

Of de verkilling echt tot half juli voortduurt is nog niet zeker ( twee weken vooruit is eigenlijk een beetje te ver namelijk). We zien het wel.

De temperatuur op aarde stijgt nog steeds en dat is niet verwonderlijk gezien de gestage toename van CO-2 in de atmosfeer. Toch kan al die opwarming regionaal voor afkoeling zorgen. Dat zou met name voor onze streken kunnen gaan gelden. De Warme Golfstroom die qua temperatuur heel West- en Noord-Europa ver boven z'n stand laat leven zou wel eens kunnen gaan haperen.

Er smelt momenteel bijzonder veel landijs af van de Groenlandse ijskap. Gesmolten ijs is altijd zoet en zoet water zakt niet gemakkelijk naar de bodem van de oceaan. Om de Golfstroom op gang te houden moet er voldoende zwaar zout water voorhanden zijn en of dat de komende jaren gemakkelijk gaat lukken is de vraag.

Verder kunnen we de komende tijd te maken gaan krijgen met de Beaufort Gyre, ik heb er vorig jaar al iets over geschreven. Ten noorden van Alaska is de luchtdruk vaak hoog en zorgt voor aanvoer van zoet water aldaar in de Arctische Zee. Er ligt daar momenteel een enorme voorraad zoet water klaar, meer dan al het water van de Noord-Amerikaanse meren tezamen Als door een andere luchtdrukverdeling al dat zoete water op transport gezet wordt naar de noordelijke Atlantische Oceaan dan kan de Warme Golfstroom best wel eens verstoord raken.

Een Golfstroom die helemaal uit zijn doen is kan in West-Europa een temperatuurdaling van zo'n 3 graden bewerkstelligen.

(Wordt vervolgd)

Meer berichten