Foto:

Ton Koppenol: aangenaam zomerweer

  Column

De zomer van 2019 is nu bijna 3 weken oud en staat qua warmteproductie op de 10e plaats (sinds 1901), hetgeen betekent dat zo'n 110 zomers sindsdien een koudere start kenden. Tijdens het zomerseizoen van vorig jaar stond rond 20 juni de zomerscore op plaats 8, maar door de uitzonderlijk warme juli en zomerse augustus wist 2018 uiteindelijk ruimschoots de eerste plaats te behalen. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 18,9 graden.

Of de huidige zomer ook hoge ogen gaat gooien hangt af van hoe de komende hooi- en oogstmaand zich gaan gedragen en daar is op dit moment nog weinig van te zeggen. Het is wél zo dat de droogte in juni vorig jaar al enigszins nijpend begon te worden en droge grond warmt nu eenmaal een stuk makkelijker op dan natte, vandaar o.a. dat juli en augustus zo "eenvoudig" hoge temperaturen wisten te bewerkstelligen. Wanneer de bodem doorweekt is van vocht zijn hoge temperaturen veel lastiger haalbaar, dat komt omdat al dat vocht eerst moet verdampen en zoals u zich misschien nog kan herinneren van de natuurkundelessen is voor verdamping warmte nodig en die warmte wordt in genoemd geval onttrokken aan de atmosfeer met als gevolg dat de temperatuur niet zo hoog wordt als op grond van de luchtdrukverdeling etc. mocht worden aangenomen.

Juni wordt in onze streken een natte maand, dat staat nu al vast, het zou me niet verbazen wanneer de 100 mm.-grens wordt overschreden (normaal is ongeveer 65 mm.) In het oosten en noorden van ons land echter zijn er gebieden waar het opgelopen neerslagtekort van vorig jaar nog lang niet is gecompenseerd.

Hopen maar dat de onweersbuien die deze dagen gaan ontstaan zich boven die streken gaan concentreren.

Vorige week was ik tijdens de Pinksterdagen elders en werd het schrijven van een weerpraatje erg lastig. Ik had u aan het begin van de maand beloofd om iets te melden over het onweer van dinsdag 4 en woensdag 5 juni.

De verwachtingen waren hooggespannen maar werden wat betreft Dordrecht en omgeving slechts voor een deel ingelost. Dinsdagavond gaf, heel goed te zien vanaf mijn flat, zo'n 20 ontladingen per minuut en dat is best wel behoorlijk te noemen. Op woensdag viel het onweer erg tegen: af en toe een zwak flitsje en wat vaag gerommel, meer niet. Dinsdag de 4e heeft in het noordoosten wel spectaculair weer opgeleverd: tornado's, hagel etc. Op woensdag was het in de omgeving van Amsterdam bingo.

Tot slot de vooruitzichten: een afwisseling van dán weer te warm en vervolgens te koel voor de tijd van het jaar lijkt kenmerkend te worden voor deze zomer, onweer ligt in dat geval altijd op de loer.

Meer berichten