Foto:

Jolanda Faro: Ondervoeding

  Column

Het lijkt onmogelijk om in een welvarend land als Nederland aan ondervoeding te lijden. Toch komt dit, zeker bij ouderen en chronisch en ernstig zieken, nog vaak voor.

Ondervoeding ontstaat als iemand langere tijd minder energie of voedingsstoffen binnen krijgt dan nodig om gezond te blijven. Dit kan door een verminderde eetlust, moeilijkheden met kauwen, proeven, slikken of vertering. Maar ook door psychologische problemen, zoals angst, depressie, dementie, eenzaamheid of verdriet. Men heeft dan geen zin meer in eten, eet te eenzijdig (dus ook mensen met een gezond gewicht of overgewicht kunnen ondervoed zijn), slaat maaltijden over of neemt kleinere porties.

Dit kan leiden tot gewichtsafname en het slechter functioneren van het lichaam. Een tekort aan eiwitten, essentiële vetzuren, vitamines en mineralen ontstaat en de spiermassa neemt af. De weerstand vermindert waardoor er sneller complicaties optreden bij ziekte. Ouderen hebben bovendien een verhoogde kans op vallen of opname in een instelling, zij worden minder zelfredzaam en ervaren hierdoor een verminderde kwaliteit van leven.

Wanneer is er sprake van ondervoeding? Als iemand in de afgelopen 6 maanden 5% of meer onbedoeld gewichtsverlies heeft gehad, of 10% of meer in een periode van meer dan de afgelopen 6 maanden.

Voor volwassenen tot 70 jaar geldt bovendien dat ze een laag gewicht hebben met een BMI van minder dan 20. Ouderen (70+) hebben een laag gewicht bij een BMI van minder dan 22. Bij jongeren moet de BMI boven de 18,5 liggen.

Als je bij iemand ondervoeding vermoedt, schakel dan de huisarts in. Naasten of verzorgers zien het gezondheidsprobleem vaak eerder dan de betreffende zelf. Er kan dan in overleg met een arts en/of diëtist een keuze gemaakt worden voor energie- en eiwitverrijkte voeding, vitamine- en mineralensupplementen, extra drinkvoeding of volledige drink- of sondevoeding.

Laten we het niet zo ver laten komen…..

www.fitenfun.eu

Meer berichten