Foto:

Ton Koppenol: zachte lente

  Column

Het voorbije voorjaar is milder verlopen dan normaal; qua warmte zijn we op de 15e plaats terechtgekomen (sinds 1901). Dat de lente zo zacht was komt op het conto van maart en april want die maanden brachten heel wat dagen die lekker warm verliepen. De derde en laatste lentemaand (mei) was duidelijk te koud (11,7 tegen 13,1 normaal). Het leek er halverwege de bloeimaand even op dat mei kouder zou kunnen worden dan de voorafgaande april maar dat is niet gelukt. Geen wonder eigenlijk want sinds het begin van de officiële waarnemingen heeft zoiets maar één keer plaatsgevonden.

In 1987 nl. had april een moyenne van 10,7 en kwam mei slechts tot 10,2 graden.

De kersverse zomer van 2019 is warm begonnen. Op 1 juni kon de eerste zomerse dag van het zomerseizoen worden genoteerd (25,7) en dat is vrij laat. De tweede juni gaf de eerste tropische temperatuur (30,4) en dat is juist aan de vroege kant. Normaal gesproken komen dergelijke hete dagen pas in juli of augustus.

Het hemelvaartsweekend is wat het weer betreft geweldig verlopen. We verbleven met de familie in de Kop van Noord-Holland (Oudkarspel) en die streek is in het voorjaar best wel gevoelig voor relatief koude omstandigheden; er bevindt zich in die tijd namelijk veel water in de buurt met vrij lage temperaturen, maar van die afkoelende werking was tijdens het afgelopen weekend weinig te merken. Veel familieleden hebben er voorbije zaterdag en zondag een aangename stranddag meegemaakt en dat kwam natuurlijk omdat de zeer warme aflandige wind de lage watertemperatuur volkomen overvleugelde.

Het komende pinksterweekend lijkt nogal fris te gaan verlopen met middagtemperaturen onder de 20 graden en af en toe wat regen. Maar goed, het hemelvaartsweekend leek een week ervoor ook niet al te warm en droog te worden, dus wie weet.

Het is trouwens wel leuk dat we in deze tijd al serieus over het weer van een week vooruit kunnen praten. In de jaren '60 ging de verwachting 's morgens voor het weer 's avonds al regelmatig de mist in. Tegenwoordig maak je dat zelden meer mee. Over die ontwikkeling volgende week meer.

Op het moment van schrijven (maandag) ziet de weersituatie voor dinsdag en woensdag er buitengewoon interessant uit. Zwaar onweer en overvloedige regenval? De hoofdprijs zou best in onze streek terecht kunnen komen, maar ook rond Rotterdam of Breda. We wachten het af. Ik kom ook hier op terug.

Meer berichten