Foto:

Jolanda Faro: Verspilling

  Column

Om de paar jaar duiken er medewerkers van het Voedingscentrum op verschillende locaties in Nederland de kliko in, om te onderzoeken wat wij allemaal aan voedsel weggooien. Dit doen ze op verschillende locaties, zodat ze een representatieve afspiegeling krijgen van onze inwoners.

Hieruit blijkt dat we gemiddeld 41 kilo aan vast voedsel weggooien. Het scheelt niet alleen aanzienlijk in je portemonnee als je dit niet doet, maar het is ook zonde van de verspilling van het voedsel en de enorme afvalberg die het onnodig veroorzaakt.

Wat de onderzoekers vaak tegenkomen is brood. Dit kun je gemakkelijk bewaren in de vriezer en per boterham eruit halen op het moment dat je het nodig hebt. En van brood van (eer)gisteren kun je altijd nog een lekkere tosti of een wentelteefje maken.

Ongeopende pakken met bijvoorbeeld hagelslag en bakmeel kwam men tegen, soms niet eens over de datum! Als dergelijke producten "over de datum zijn" , wil het niet zeggen dat je ze niet meer kunt eten. "Ten minste houdbaar tot" wil zeggen dat na deze datum de smaak minder zou kunnen zijn, maar het product is dan nog steeds verantwoord eetbaar. Dit geldt ook voor zuivelproducten. Koop er minder van, een kleinere verpakking, of koop minder verschillende soorten, zodat het sneller op gaat.

Ook veel groente en fruit wordt weggegooid. Ga lekker roerbakken: alle restjes groente (die je keurig in de koelkast hebt bewaard) bij elkaar in de wok. Een kleurrijke, gevarieerde maaltijd in plaats van voedselverspilling! Probeer ook wat afgepaster te koken. Het afwegen van je groente, pasta of rijst scheelt al een heleboel, ook in je portemonnee!

En als je met een verjaardag teveel hebt ingekocht, geef het dan voortaan mee aan de feestgangers als zij naar huis gaan, als je het zelf niet meer gaat eten. Iedereen blij!!

www.fitenfun.eu

Meer berichten