Foto:

Jolanda Faro: Lanterfanten

  Column

Wanneer heb jij je voor het laatst verveeld? Gewoon niks gedaan, alleen maar een beetje voor je uit gestaard en weggedroomd? Dat is waarschijnlijk sinds je kindertijd niet meer voorgekomen.

Er is altijd wel wat te doen en soms lijkt het of iedereen het druk moet hebben. Toch zou het veel gezonder zijn, als je regelmatig even niets zou doen.

Psycholoog Wijnand van Tilburg zegt hierover: "Weinig mensen realiseren zich hoe zinvol verveling eigenlijk is". Dat legt hij uit als volgt: verveling ontstaat wanneer je activiteit niet voldoet aan je natuurlijke behoefte aan prikkels. Het kan een teken zijn dat we ons leven misschien niet hebben ingericht zoals we dat het liefst zouden willen.

Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, regelmatig lanterfanten vermindert stress, vermeerdert creativiteit en zet je in de juiste richting. En daarvoor moet je actief niets doen. Maar hoe doe je dat op de beste manier?

Niets doen is simpelweg iets doen zonder door jezelf of anderen opgelegde verplichtingen of verwachtingen. Relaxen op de bank, mediteren of liggen met je voeten in het gras. Maar ook tuinieren, naar de yoga gaan of een drankje op het terras kan dat zijn. Voelen wat je voelt, zien wat je ziet.

Als je in volledige rust bent en er niets uit je handen komt, zijn je hersenen enorm actief. Ze leggen creatieve verbindingen, activeren probleemoplossend denken en onderscheiden hoofd- en bijzaken.

Hierdoor kom je vaak tot verrassende en verhelderende inzichten en ontstaan er nieuwe ideeën. Wanneer je constant werkt en druk bezig bent, is de kans groot dat je er niet achter komt wat je anders zou willen en hoe je dat kunt bereiken. Dan word je geleefd en zou je op den duur overspannen kunnen raken.

Dus neem het er van en doe af en toe gewoon lekker niks!

www.fitenfun.eu

Meer berichten