Foto:

Ton Koppenol: aanhoudend wisselvallig

  Column

Het mooie weer van eind februari is momenteel ver te zoeken. In plaats van een stabiel hogedrukgebied bij ons in de buurt komt nu de ene na de andere depressie op bezoek en dat gaat uiteraard gepaard met regen en af en toe veel wind.

De middagtemperaturen zijn normaal voor de tijd van het jaar (een graad of 9). De minima liggen duidelijk hoger dan dat we zouden mogen verwachten. Normaal gesproken komt de temperatuur 's nachts begin maart maar net boven het vriespunt uit. Misschien dat de nachten na het weekend wat kouder gaan worden, we komen dan waarschijnlijk dieper in de polaire lucht te liggen.

Maar maakt u zich geen zorgen zo koud als begin maart vorig jaar wordt het niet. Bijzonder koud was het afgelopen februari in het westelijk gedeelte van Canada en het noordwesten van de V.S. In de Sierra Nevada, een gebergte ten oosten van San Francisco ligt op dit moment meer dan 11 meter sneeuw en dat is ongekend veel. De stad Calgary in Canada had een gemiddelde februaritemperatuur van -18,0 graden (normaal is -5,6). Even ter vergelijking: de extreem koude februarimaand van 1956 had in De Bilt een gemiddelde temperatuur van -6,7 graden.

De temperatuur in Calgary wordt sinds 1953 gemeten op de luchthaven en nog niet eerder was februari zo koud als in 2019 (met dank aan weerman Jan Visser te Purmerend). Ook bekende steden als Edmonton en Vancouver hebben een zeer koude februari meegemaakt. De komende dagen weet de winter aldaar nog niet van wijken, misschien dat a.s. maandag de temperatuur eindelijk weer eens boven het vriespunt komt.

Vorige week schreef ik dat het zo'n 55 miljoen geleden bijzonder warm was op aarde. Sneeuw en ijs waren destijds onbekende fenomenen op onze planeet. Het CO2-gehalte lag 9 keer hoger dan nu. Er kwam toen een waterplantje voor dat ontzettend goed gedijde in de genoemde omstandigheden. Het was nl. verzot op CO2 en in staat om relatief veel kooldioxide op te nemen.

Wanneer het plantje drijvend op het water was doodgegaan en aan de oppervlakte was gebleven dan had het alle opgenomen CO2 geleidelijk weer aan de atmosfeer teruggegeven, maar dat gebeurde niet want wanneer de plantjes uitgeleefd waren, zonken ze naar de bodem en werden daar na verloop van tijd overdekt door bodemslib. De opgenomen CO2 bleef geconserveerd en zo kon de temperatuur op aarde geleidelijk weer dalen.

Meer berichten