Foto:

Jolanda Faro: suiker verslavend?

  Column

Er worden heel wat vragen gesteld door cliënten in mijn voedingspraktijk (gelukkig!) en één daarvan is: is suiker nu echt verslavend?

Als je het Kenniscentrum Suiker & Voeding moet geloven, valt dit allemaal wel mee. Maar zij worden dan ook gefinancierd door de Suiker Unie, dus je kunt je afvragen hoe betrouwbaar die mening dan is…

Het Diabetes Fonds opende in 2016 de eerste Suiker Afkickkliniek ter wereld. Met deze kliniek wil men Nederland bewust maken van de hoge suikerinname en de gevolgen daarvan op de gezondheid. Met als doel de toename van diabetes type 2 te stoppen. Volgens hen is Nederland onbewust verslaafd aan suiker: 80% van de Nederlanders krijgt teveel suiker binnen, ruim anderhalf tot twee keer teveel.

Suikerrijk en vet eten activeert het beloningscentrum in de hersenen. Het zorgt voor de afgifte van de stof dopamine, een stofje dat een grote rol speelt bij het ervaren van blijdschap en genot. Dit effect stimuleert onbewust het eten van meer suikerrijk eten.

Fabrikanten spelen hier handig op in. Suiker zit in heel veel producten verstopt, dus ook als je geen suiker in je koffie of thee doet, kun je nog gemakkelijk teveel binnen krijgen. Denk aan zuiveldranken, toetjes, koekjes of ontbijtgranen, maar ook aan chips, tomatensaus of vleeswaren.

De hoeveelheid zoetigheid die je nodig hebt om dat fijne gevoel op te roepen, kan bij iedereen anders zijn. Bij verslaving kan een verstoring van dat gevoelssysteem optreden en heb je steeds meer "lekker" voedsel nodig om hetzelfde gevoel op te roepen.

Er zijn mensen die onthoudingsverschijnselen krijgen (zweten, trillen) als zij stoppen met veel zoetigheid, of die door hun voortdurende behoefte aan "lekker" eten een verstoord eetgedrag ontwikkelen.

Niet iedereen is "verslaafd", maar het kan geen kwaad eens een weekje bij te houden hoeveel (verborgen) suikers jij eigenlijk binnenkrijgt….

www.fitenfun.eu

Meer berichten