Foto:

Jolanda Faro: jong geleerd, is oud gedaan

  Column

De universiteit van Maastricht heeft de afgelopen 3 jaar een onderzoek uitgevoerd op acht Limburgse basisscholen. Op twee hiervan gingen de kinderen gezonder lunchen en meer bewegen, op twee alleen meer bewegen en op vier veranderde men niets.

Op de scholen waar niets veranderde, werden de kinderen zwaarder. Bij de andere vier verloren de kinderen juist gewicht, het meeste waar men niet alleen bewoog, maar ook gezonder ging eten.

De school verzorgde een gezonde lunch met bijvoorbeeld bruin brood, kaas, yoghurt en komkommer, en geen frisdrank maar water. Als tussendoortje werd er fruit aangeboden. Niet alleen een appeltje, maar ook cranberries of frambozen. De pauze werd  langer dan voorheen en gingen de kinderen, weer of geen weer, naar buiten. Onder begeleiding basketballen, voetballen, springtouwen of trefballen. Hiervoor bleven de kinderen graag wat langer op school.

De leerkrachten ervaarden bovendien dat er minder conflicten waren in de klassen en dat de kinderen na de pauze rustiger de lessen volgden.

Ik juich dit van harte toe! Wat is er nu beter dan kinderen van jongs af aan al een gezonde leefstijl mee te geven. Ze krijgen een gevarieerde lunch, met de mogelijkheid om van alles te proeven. Ook etenswaren die thuis misschien nooit op tafel komen. Ze zullen het vast niet altijd even lekker vinden, maar ze hebben wel een keer geprobeerd. En wellicht smaakt het wél en gaan zij er thuis ook om vragen.

Ook een langere pauze met buiten bewegen is natuurlijk fantastisch. Je hoofd leeg maken, weerstand op doen, met anderen kinderen (leren) samenspelen.

Wij volwassenen kunnen hier ook een voorbeeld aan nemen. Een gezonde, gevarieerde lunch mee naar het werk, met fruit en rauwkost als tussendoortje. Tussen de middag niet doorwerken, maar een stuk lopen met collega's, ook als het minder weer is.

Jong geleerd, is oud gedaan….

www.fitenfun.eu

Meer berichten