Foto:

Ton Koppenol: veertig jaar geleden

  Column

Op 13 februari 1979, precies 40 jaar geleden dus, begon één van de zwaarste sneeuwstormen uit de Hollandse weergeschiedenis. Ik was eigenlijk niet van plan om nog iets over die bijzondere winter te schrijven omdat er door mij een aantal jaren geleden al uitgebreid aandacht aan is besteed. Maar goed, het blijkt toch te lastig om er niets meer over te melden.

Begin december 1978 werd er hier en daar al geschaatst op het traject van de Molentocht. Het echte winterwerk echter begon eind december.

Ik vind het leuk om af en toe het weerkaartenarchief te raadplegen en de uitzonderlijke luchtdrukverdeling van die dagen te bekijken. Er was nl. een zeer krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië ontstaan waardoor de wind in Nederland uit het oosten ging waaien, tegelijkertijd zie je een depressie boven Noord-Frankrijk die zachte lucht noordwaarts probeert te duwen, maar de warmtefronten staakten hun strijd boven België; de koude lucht bleef hier de baas en dat is/was ook goed te zien aan de afgeplatte vorm van het lagedrukgebied, sterker nog, de depressie die ten zuiden van ons land bleef zorgde voor een nóg intensere stroming uit het oosten.

Op 31 december gingen mijn vrouw en ik met de auto naar Ridderkerk om daar bij vrienden oud en nieuw te vieren. Dat tochtje van ruim 10 kilometer duurde langer dan een uur, talloze auto's met "koudepech" verhinderden een vlotte doorstroming. Het was die middag inderdaad ongenadig koud; de temperatuur kwam niet of nauwelijks boven -10 uit en vanwege de harde wind lagen de gevoelstemperaturen zelfs ruim onder de -20 graden.

In het nieuwe jaar kwam de atmosfeer enigszins tot rust en kon de temperatuur tijdens nachtelijke opklaringen tot zeer lage waarden dalen. Zo werd het in Groningen (Ten Post) 4 nachten op rij kouder dan -20. Een dergelijk sterk staaltje was nog niet eerder (sinds 1901) vertoond.

Prachtig om het verslag van Henk Veldman die het weerstation in Ten Post beheerde te lezen. Op 4 januari bijvoorbeeld lag op een bepaald moment de temperatuur rond de -20 en om vervolgens te lezen dat een ijskoude mistbank het kwik eventjes naar -24,7 bracht, is wat mij betreft erg indrukwekkend.

Volgende week meer over deze winter, met name over de sneeuwstorm.

De vooruitzichten: een beetje lente: vrij zonnig en middagtemperaturen boven de 10 graden, 's nachts soms lichte vorst.

Meer berichten