Foto:

Jolanda Faro: voorjaarsmoeheid

  Column

De maand januari is voor mijn gevoel om gevlogen…. maar toch kan ik niet wachten tot de lente begint! Dan wordt het 's morgens al wat vroeger licht en later donker. De natuur ontluikt en de mensen om je heen zijn een stuk vrolijker.

Maar misschien voel jij je wel helemaal niet vrolijk, en heb je last van een dipje. Dat zou zomaar voorjaarsmoeheid kunnen zijn.

Deze wordt niet veroorzaakt door het voorjaar, maar is een nasleep van de winter.

Dat kan verschillende oorzaken hebben. Wetenschappers vermoeden dat het vaak komt door gebrek aan (zon)licht. Licht heeft namelijk een grote invloed op ons lichaam. Door een tekort aan licht raakt de biologische klok van je lichaam ontregelt en er ontstaat vaak ook een gebrek aan vitamine D.

Dit heeft gevolgen voor je emotionele welzijn: je voelt je misschien wel alleen, prikkelbaar of ontevreden. Ook je fysieke welzijn wordt beïnvloed: je voelt je moe, futloos en je conditie is verminderd.

Gelukkig is het ook redelijk makkelijk om er zelf wat aan te doen.

Ga naar buiten, want daar schijnt (met een beetje geluk) de zon! Een eindje fietsen of wandelend naar de supermarkt helpt al. Intensief bewegen waarbij je je lekker in het zweet werkt, zorgt ook dat je je snel fitter voelt.

Eet gezond. Die heb je vast al veel vaker gehoord, maar het is echt zo. Groente en fruit helpen je om je energieker te voelen door de vitaminen en mineralen. Vitamine D zit ook in je voeding, vooral in vette vis als zalm, makreel en haring. Ook leveren vlees en eieren vitamine D, maar minder dan vette vis.

Maak het lente in je huis. Maak je huis schoon, ruim alles lekker op en trakteer jezelf op een vrolijk bloemetje. Want een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd!

www.fitenfun.eu

Meer berichten