Foto:

Ton Koppenol: zesde zachter winter op rij

  Column

Voorbarig, zo'n titel, zult u misschien zeggen. We hebben per slot van rekening nog een flink stuk februari te gaan!

De voorbije decembermaand was zeer zacht, januari aan de zachte kant en de komende februariweek dreigt eveneens mild en wisselvallig te gaan verlopen. Met middagtemperaturen die voorlopig in de buurt van de 10 graden blijven, durf ik er van uit te gaan dat de winter in z´n geheel als té warm de boeken in gaat. Ook al zou het vanaf 15 februari koud worden in Nederland dan nóg blijft de titel van kracht.

De laatste winter met onder normale temperaturen gemiddeld, was die van 2013 met een prachtige vorstperiode in januari (er kon toen volop geschaatst worden), ook februari was een frisse maand (geen schaatsijs). Verder was de steenkoude maart die volgde erg opvallend.

In 2012 begon het eind januari te vriezen en niet zo'n beetje ook; op 5 februari al werd voldaan aan het criterium, officiële landelijke koudegolf. Jammer dat het winterweer niet een paar dagen langer duurde want dan had de 16e Elfstedentocht georganiseerd kunnen worden. Op 13 februari viel de dooi in.

De winter van 2019 is wat mij betreft teleurstellend aan het verlopen. De voortekenen op iets kouds waren gunstig maar helaas koos de natuur een warmer pad. Het opvallendste positieve signaal was de stratosferische opwarming in januari; zo'n SSW leidt vrijwel altijd tot een verstoring van de straalstroom rond de Noordpool met koudegolven tot diep in het zuiden als gevolg en inderdaad kreeg de polar vortex te maken met een flinke disruptie, jammer genoeg vond die niet boven Europa plaats maar uiteraard weer in het Canadese en Amerikaanse luchtruim, waardoor zij te maken kregen met uitzonderlijk koud weer. In Europa kabbelde de winter gezapig verder.

Hopelijk zitten wij volgend jaar eindelijk eens eerste rang en moet Noord-Amerika vanaf de zijlijn toekijken, want koude winters zijn ook in ons werelddeel nog heel goed mogelijk.

Begin december vorig jaar al hielden diverse weerinstanties (JMA-Japan, Meteogroup-Europa, UKMO-Engeland) rekening met een stratosferische opwarming waardoor o.a. in West-Europa tijdens de tweede helft van januari de temperaturen lager dan normaal zouden gaan uitkomen (is uitgekomen). Februari zou dan de kers op de ijstaart moeten worden. Helaas lijkt die verwachting de mist in te gaan.

Meer berichten