Foto:

Jolanda Faro: gezond afvallen

  Column

In mijn praktijk komen vooral mensen die willen afvallen. Een enkeling wil er wat kilo's bij, maar die zijn op één hand te tellen. De meesten zijn toch te zwaar en willen van hun overgewicht af. Dit varieert van een paar kilo's die "in de weg zitten", tot mensen die eigenlijk wel 50 kilo te zwaar te zijn….

Nu lijkt het allemaal heel eenvoudig: je trekt iets uit de kast dat al zijn vruchten heeft afgeworpen bij anderen en laat die persoon hetzelfde kunstje doen. Maar zo eenvoudig ligt het toch niet.

Ieder mens is weer anders en als je zijn of haar levensstijl (voeding, beweging, gedrag) zodanig wil veranderen dat het blijvend resultaat heeft, zal je toch moeten weten hoe die levensstijl nu is. En daar vanuit moeten gaan om langzaamaan dingen te veranderen. Hoe is de thuissituatie, werkomgeving, gezondheid en dergelijke? Dit zijn allemaal aspecten om rekening mee te houden.

Maar ook het gewicht dat iemand moet afvallen. Als je een BMI (Body Mass Index – verhouding tussen het gewicht van iemand, gedeeld door zijn lengte in het kwadraat) van 40 of hoger hebt, noemen we dat morbide obesitas. Dit gewicht vormt direct een bedreiging voor de gezondheid en het is dus van het grootste belang om op korte termijn flink af te vallen.

Ik zal er dan eerder voor kiezen om die persoon voor een aantal weken op een dieet te zetten met weinig calorieën, in plaats van het langzaam ombuigen van de huidige levensstijl. Door het gewichtsverlies krijgt men meer energie en kan gemakkelijker bewegen. Daarna gaan we samen aan de slag voor een gezonde levensstijl.

Dus mocht je goede voornemen om af te vallen tot op heden niet helemaal gelukt zijn, kan het een goede investering in je gezondheid zijn om hulp in te roepen….

www.fitenfun.eu

Meer berichten