Foto:

Ton Koppenol: wisselvallig en vrij zacht

  Column

De winter blijft de komende tijd ver bij ons vandaan. Winden uit het westen (zonale stroming) zorgen voor een vrij zacht weertype, een graad of 8 's middags, maar de eerstkomende dagen hoger en 's nachts natuurlijk geen vorst meer. De regenjas bij de hand houden lijkt me verstandig.

Op dit moment is november 2018 iets kouder dan normaal maar omdat de laatste 2 dagen, donderdag en vrijdag, zacht lijken te gaan verlopen, eindigt de huidige maand waarschijnlijk precies op de normaal van 6,7 graden. Hopelijk gaat in de loop van december het roer om en krijgen we te maken met lucht afkomstig uit het noorden van Europees Rusland, alwaar het op dit moment al erg koud is met middagtemperaturen van onder de -25.

Hoewel december zacht begint mogen we de kans op een koude/strenge winter nog niet uitsluiten. Zoals in vorige weerpraatjes gemeld verwachten de Engelsen en Fransen een koud seizoen voor onze streken. Afgelopen week kwam de Japanse weerdienst (JMA) met een prognose voor de komende 3 maanden en die luidde als volgt. We krijgen tijdens de winter met een negatieve AO (Arctic Oscillation) te maken.

Even wat uitleg: de arctische oscillatie wordt o.a. bepaald door de windkracht en windrichting heel hoog in de atmosfeer boven het noordpoolgebied. Als de AO zwak is (negatief) dan wordt de kans op het ontstaan van hogedrukgebieden boven het noorden van Europa een stuk groter met oostelijke luchtstromingen in onze contreien als gevolg.

Februari zou in het noordwesten van Europa wel eens heel koud kunnen worden, aldus de Japanners. We wachten het af.

Om te eindigen nog iets over de opwarming van de aarde. Zoals u waarschijnlijk al weet denkt 97% van de klimaatwetenschappers dat de warmere aarde van nu het gevolg is van menselijke activiteiten (extra uitstoot van CO2), slechts 3% heeft een andere mening. U moet niet denken dat dat kleine groepje bestaat uit minder intelligente jongens en meisjes. Uiteraard zijn dat hoogopgeleide mensen met doorgaans een gezond verstand maar zij denken dat de gevolgen van menselijke activiteiten bijv. in het niet vallen vergeleken met wat er op de zon gebeurt. Anders gezegd: een actieve of inactieve zon heeft een grotere impact op het weer/klimaat dan wat mensen dagelijks allemaal uitspoken. Volgende week meer over de huidige toestand op onze zon en ook de hittegolf op aarde zo'n 55 miljoen jaar geleden.

Tot slot: vorige week ging er iets mis met het tussenkopje. Excuses.

Meer berichten