Foto:

Jolanda Faro: Griepseizoen

  Column

Om mij heen merk ik dat het griepseizoen op gang gaat komen. De verschijnselen kunnen bij iedereen weer anders zijn, doordat er veel verschillende virussen zijn, maar ook omdat elk afweersysteem net weer even anders is. Griep kan lijden tot spierpijn, vermoeidheid, koorts, keelpijn, slechte eetlust, hoofdpijn enz.

Een deel van het grieperige gevoel ontstaat door het virus zelf. Zo veroorzaken de rhino virussen vaak een lichte verkoudheid, maar geven de influenza virussen veel heftiger symptomen. Maar het grootste gedeelte van dat lamlendige gevoel wordt veroorzaakt door je eigen lichaam!

Dat zit zo: een virus of bacterie komt meestal binnen via de mond en hecht zich dan aan de cellen van de luchtwegen. Je immuunsysteem begint dan verschillende stoffen af te geven om deze indringer te verdrijven. Virussen en bacteriën kunnen niet goed tegen hoge temperaturen, dus de hersenen krijgen de opdracht om je lichaamstemperatuur flink op te draaien, zodat je koorts krijgt.
Dit heeft effect op veel meer cellen dan alleen die van het immuunsysteem en zorgt ervoor dat je last krijgt van dat gevoel van algehele malaise.

Zodra er griepverschijnselen opkomen is het goed daar naar te luisteren. Doe het wat rustiger aan, drink veel water en eet lichte maaltijden. Zorg dat de kamer waar je in ligt regelmatig gelucht wordt. En als je niet in een risicogroep zit, neem dan niet direct paracetamol, maar laat de koorts even zijn werk doen. Het is immers het lichaam zelf dat de virussen probeert te doden door de hoge temperatuur.

Gezond eten is essentieel als het gaat om het verbeteren van je immuunsysteem en dus griep en verkoudheid te bestrijden. Ook een goede nachtrust en regelmatig bewegen zorgen voor het versterken van je immuunsysteem.

En dat is wat we in januari met Fight to get Fit weer gaan doen!

www.fitenfun.eu

Meer berichten