Foto:

Ton Koppenol: Seizoensverwachtingen

  Column

Het maken van deugdelijke langetermijnverwachtingen staat nog in de kinderschoenen, maar vergeleken met 10 jaar geleden bijvoorbeeld is er toch al enige vooruitgang geboekt. Geen wonder eigenlijk want de meteorologische kennis neemt toe alsmede de rekenkracht van computers. Wie weet is over 100 jaar de weersverwachting tot 3 maanden vooruit wel net zo betrouwbaar als de weerprognose voor de komende week, nu.

Persoonlijk heb ik zo m´n twijfels of dat ooit gaat lukken want het weer is een bijzonder complex gebeuren, maar goed, zeg nooit, nooit! Als we ons à la André Kuipers hoog boven de aarde bevinden en vervolgens gaan inzoomen op Nederland en directe omgeving dan zien we een gebied dat meteorologisch gezien erg lastig ligt.

Ten eerste is de grillige afwisseling van land en water in het oog springend (Noordzee, Engeland, Nederland, Het Kanaal etc. etc.) en een dergelijke situatie maakt het opstellen van een eventuele seizoensverwachting er bepaald niet eenvoudiger op. Tot overmaat van ramp liggen de lage landen ook nog eens in de buurt van de 50e breedtegraad en dat is over de hele aarde niet zelden een ontmoetingsplaats van koude noordelijke lucht en warme zuidelijke en dat maakt de zaak weerkundig gezien nóg complexer.

Als we naar de 4 seizoenen kijken dan zijn de lente en herfst qua weersvoorspelling het moeilijkst, daarna volgt de zomer en de winter tot slot geeft relatief de minste problemen.

Waarom het voor- najaar zo lastig doen heeft o.a. te maken met het feit dat de zonnestand t.o.v. de horizon dan het sterkst verandert. Tijdens de zomer- en wintermaanden staat de zon 's middags ongeveer even hoog/laag. In het zomerseizoen willen warmtestoringen die boven Frankrijk ontstaan de weersverwachting voor Nederland nogal eens in de war schoppen, in de winter hebben we daar geen last van. 's Winters is tijdens een goed geoliede west-stroming het weer in ons land tot weken vooruit redelijk nauwkeurig te voorspellen.

Tja, de vraag is nu hoe de komende winter in het noordwesten van Europa gaat verlopen. Veel zeer intelligente weerkundigen zullen geen antwoord willen/kunnen geven op deze vraag, maar gelukkig heeft ons land het orakel dat Piet Paulusma heet en deze meneer voorziet een zware winter met veel sneeuw en ijs. Helaas wil/kan hij niet onderbouwen waarom hij dat denkt. We zien het wel.

Hopelijk staat ons komende winter inderdaad iets strengs te wachten. De jeugd van tegenwoordig verdient best wel eens een winter die de ouderen onder ons vroeger regelmatig meemaakten.

Meer berichten