Foto: Foto:

Jolanda Faro: weerstand tegen griep

  Column

Na een prachtig lange zomer begint het nu toch echt herfst te worden. Regenachtig, koud, een flinke wind en... verkouden mensen. Bij 'verkouden' denk je aan kou. Toch hoeft het niet zo te zijn dat kou of wisselende weersomstandigheden leiden tot een verkoudheid. Of je ziek wordt of niet, heeft vooral te maken met je immuunsysteem. Je bent vatbaarder voor verkoudheid of een griepvirus wanneer dit afweersysteem verminderd is, door bijvoorbeeld vermoeidheid, stress, een chronische ziekte, tocht of andere factoren.

Bovendien zitten we, als het kouder wordt, vaker binnen met de ramen en deuren potdicht. Er komt minder frisse lucht binnen, waardoor bacteriën zich gemakkelijker kunnen vermenigvuldigen en virussen meer kans krijgen. En als je eenmaal een virus hebt opgelopen, kun je daarmee gemakkelijk anderen besmetten. Zet dus regelmatig even een raam open, zodat er frisse lucht naar binnen kan. Was ook wat vaker je handen met zeep. Bacteriën en virussen krijgen hierdoor minder kans om zich te vermenigvuldigen en te verspreiden.

Je weerstand krijgt een boost als je genoeg slaapt, gezond eet, voldoende buitenlucht krijgt en als je regelmatig beweegt en ontspant. Je lichaam wordt dan sterker en is minder vatbaar voor ongewenste bacteriën en dergelijke. Ook gezonde voeding is dus belangrijk. Voor een goede weerstand zijn vetten, koolhydraten en eiwitten belangrijke bouwstoffen. Zorg dat je voeding binnenkrijgt met voldoende vitamine C. Je lichaam maakt dan meer eiwitten aan, die ziekteverwekkende bacteriën in je lichaam uitschakelen. Ook je darmen zijn heel belangrijk voor een goede weerstand. Zorg ervoor dat je genoeg vezels uit natuurlijke producten binnenkrijgt, dat je zo min mogelijk geraffineerde suiker en kunstmatige zoetstoffen gebruikt en dat je voldoende drinkt.

Met een gezond en uitgerust lichaam heb je een betere weerstand en is de kans groter dat je de winter doorkomt zonder nare griepverschijnselen.

www.fitenfun.eu

Meer berichten