Foto:

Ton Koppenol: zandkorrels

  Column

Oktober zit er bijna op en zal de boeken in gaan als zacht, droog en zeer zonnig. Het ziet er naar uit (maandag) dat dinsdag drijfnat is verlopen, maar dat de normale hoeveelheid oktoberneerslag (83 mm.) niet is overschreden.

Aan het aantal dagen met 20+ temperaturen heeft deze oktober nog een behoorlijk aantal toe kunnen voegen (10 stuks). Daarmee kwam het totaal dit jaar op 132 warme dagen en dat is ongeëvenaard veel. 1907 bijvoorbeeld had slechts 40 van dergelijke dagen. Op 13 oktober werd het in De Bilt zomers warm (26.3 graden), zó warm, zó laat in het seizoen was sinds 1901 nog niet eerder voorgekomen.

Als weerkunde, sterrenkunde of politiek bijvoorbeeld uw hobby is, dan krijgt u af en toe onherroepelijk te maken met (zeer) grote getallen. Menselijke hersenen echter hebben moeite om te begrijpen wat een miljoen of miljard werkelijk inhoudt. Logisch eigenlijk want onze (verre) voorouders konden tot honderd tellen/rekenen en meer was voor de dagelijkse praktijk niet nodig. Geen wonder dus dat een miljoen of een miljard voor ons iets abstracts is. Uiteraard geldt dat ook voor mijn hersentjes maar desondanks ga ik een poging ondernemen om iets meer houvast te bieden.

Een miljard minuten geleden veroverde keizer Trajanus Selucië en Mesopotamië en bereikte uiteindelijk hij met z'n legermacht de Perzische Golf. Kortom, we zijn beland in de Romeinse Tijd en schrijven het jaar 115 na Christus.

We weten allemaal dat een minuutje qua tijdsduur erg weinig voorstelt, dus des te meer aanzien krijgt het getal miljard in deze.

Hier komt een volgend voorbeeld. Het zou mooi zijn wanneer we een miljard eenheden voor ons zouden kunnen zien, en dat is mogelijk. Een jaar of tien geleden ben ik gaan uitzoeken hoeveel zandkorrels er in een kubieke centimeter gaan (toegegeven, ik had op dat moment echt niks beter te doen). Eerst een dobbelsteentje van karton gefabriceerd en daarna wat zand uit de zandbak gehaald en toen begon het tellen. Er bleken ongeveer 9000 zandkorrels in een kubieke centimeter te kunnen, hetgeen betekent dat in een normale emmer ongeveer 90 miljoen zandkorrels passen. Dus wilt U een miljard voor U zien staan dan zijn er elf emmers gevuld met zand nodig.

Volgens de wetenschap zijn de zon, aarde en andere planeten ongeveer 4,6 miljard geleden ontstaan. Om enig idee te krijgen van hoe lang dat geleden is moet u 50 emmers met zand voor u neerzetten, en ieder zandkorreltje vertegenwoordigt dan één jaar.

Volgende week iets over de klimatologische toestand 55 miljoen van jaar geleden (dat is ruim een halve emmer aan zandkorrels.)

Meer berichten