Foto:

Ton Koppenol: de komende winter

  Column

Oktober is bij uitstek de maand om over de aanstaande winter na te gaan denken en verwachtingen uit te spreken: wordt ie zacht, normaal of streng?

Dat gebeurde vroeger vrijwel uitsluitend op grond van verschijnselen in de natuur, tegenwoordig komen computerberekeningen steeds nadrukkelijker in beeld. Volgens de Fransen (France Météo) staat Nederland en omstreken een koude winter te wachten (hopen maar).

De Russen voorzien voor hun enorme land (Europees Rusland plus Siberië) een minder koude winter dan normaal, maar dat betekent niet dat aldaar de tuinstoelen bij de hand gehouden moeten worden, want het zal er (zeker voor onze begrippen) nog steeds bitterkoud zijn, van november t/m maart strenge tot zeer strenge vorst dus.

De Duitsers en Engelsen komen ook altijd met een winterverwachting, maar die heb ik nog niet gezien. U hoort het wel.

Er zijn dit najaar bijzonder veel eikels en beukennootjes. In vroeger tijden werd dan voor een strenge winter gevreesd. In de jaren '70 van de vorige eeuw is dit verschijnsel al eens grondig onderzocht en helaas bleek er geen verband te bestaan. Het lijkt mij inderdaad sterk dat de beuken en eiken deze herfst/zomer hebben gedacht: ´Oh jee, er komt een strenge winter aan, laten we maar veel eikels/beukennootjes produceren.´

Een regel die wél enig hout snijdt is de volgende: als de eerste helft van oktober te warm verloopt en de tweede helft te koud dan neemt de kans op een koude tot strenge winter iets toe. Erg overtuigend klinkt dit natuurlijk niet, maar goed, we weten het, de toekomst houdt informatie nu eenmaal graag voor zichzelf.

Trouwens, het eerste gedeelte van de huidige oktober is qua warmte prima gelukt, veel datumrecords hebben het loodje moeten leggen, maar of de tweede helft kouder dan normaal gaat verlopen is nog even afwachten.

Tot en met de 20e blijven de temperaturen boven de norm, daarna neemt de kans op kouder weer wel geleidelijk toe, er lijkt namelijk een noordweststroming op gang te komen.

Het aantal dagen dat het 20 graden of hoger werd is dit jaar boven de 130 gestegen. Het oude record stond op naam van 2003 met 116 dagen. Er zijn jaren bekend dat zelfs het aantal van 40 dagen niet werd gehaald.

Volgende week iets over de klimatoloog Peter Bijl, van origine een Papendrechter.

Meer berichten