Foto:

Jolanda Faro: waarom eiwitten?

  Column

Wat mij opvalt als ik mensen adviseer om meer te gaan bewegen, is dat vaak de vraag komt of men dan ook niet meer eiwitten moet gaan eten. Wat doen eiwitten eigenlijk voor je lichaam en hoeveel heb je er dan van nodig?

Eiwitten (proteïnen) zijn opgebouwd uit aminozuren, en hebben veel verschillende functies. Ze zijn de bouwstenen van ons lichaam. Onze spiercellen, cellen van organen, het zenuwstelsel en de botten bevatten eiwit. We hebben eiwitten nodig voor de groei en het herstel van deze weefsels, na bijvoorbeeld een (zware) inspanning of ziekte.

Net als uit koolhydraten en vetten halen we ook een deel van onze energie uit eiwitten.

Ze zijn bovendien van groot belang als bestanddeel van bepaalde hormonen. Deze hormonen worden gemaakt als ons lichaam ze nodig heeft, voor bijvoorbeeld het spijsverteringsproces.

Maar ook vormen ze een onderdeel van enzymen. Dit zijn eiwitten die een reactie versnellen (katalysator). Onmisbaar voor bepaalde lichaamsprocessen, zoals de spijsvertering en de stofwisseling.

Verder maken eiwitten deel uit van antistoffen, die de afweer van vreemde stoffen in het lichaam voor hun rekening nemen. Ze verhogen dus je weerstand.

Er zijn plantaardige en dierlijke eiwitten. Dierlijke eiwitten vind je vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Eieren en (koe)melk bevatten het meeste eiwit per 100 gram. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten (bv erwten), noten, zeewier en paddenstoelen.

De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om dagelijks per kilogram lichaamsgewicht 0,8 gram eiwit binnen te krijgen. Kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en vegetariërs of veganisten hebben meer eiwitten nodig. Bij deze laatste groep ontstaat de verhoogde behoefte doordat plantaardig eiwit minder essentiële aminozuren bevat dan dierlijk eiwit.

Daarom is het ook zo belangrijk om gevarieerd te eten: alleen dan krijg je alle essentiële aminozuren binnen!

www.fitenfun.eu

Meer berichten