Foto:

Weercolumn: Hittegolven

  Column

Mochten de verwachtingen voor deze week uitkomen dan wordt de 25e landelijke hittegolf sinds 1901 een feit, de laatste keer dat het lukte om vijf dagen op rij met 25 graden of hoger te scoren waarvan drie dagen 30 graden of meer, was begin juli 2015.

De meest intense hittegolf is die van juni/juli 1976 geweest. De lengte was indrukwekkend (17 dagen), waarvan er maar liefst tien tropisch verliepen. Weliswaar duurde de hittegolf van 1975 nog een dag langer, 18 dagen, maar die telde 'slechts' zes tropische dagen.

De hittegolf die ongetwijfeld ook erg veel impact had, was die van begin juli 1923; hij duurde niet zo lang (tien dagen waarvan er vijf tropisch waren), maar de overgang van veel te koud weer naar aanzienlijk te warm, was ongekend. De huidige zomer lijkt de zomers van 2006 en 1976 te kunnen overvleugelen

Op 29 juni namelijk zag je overal nog rokende schoorstenen want zonder een brandende kachel was het die hele maand al niet echt aangenaam in huis.

Vanaf 5 juli echter begon de natuur uit een totaal ander vaatje te tappen en moest af en toe de kruipruimte of kelder voor een tijdje bezocht worden om enigszins afgekoeld weer aan de slag te kunnen. Voor een verfrissende duik in zee of rivier was vrijwel geen tijd want het werk kon niet al te lang onderbroken worden.

In 1975, ik stond toen nog maar een jaartje voor de klas, begonnen de scholen het nieuwe cursusjaar op maandag 4 augustus (belachelijk vroeg natuurlijk). Ik kan me niet herinneren naderhand ooit met meer tegenzin aan 'het nieuwe jaar' te zijn begonnen. Het werd op genoemde maandag meer dan 32 graden buiten en in het klaslokaal zag ik dat het in de loop van de middag 36 graden werd. Gelukkig mochten we de volgende dagen gebruik maken van het tropenrooster (half acht beginnen en om één uur stoppen).

De huidige zomer (1 juni tot en met 25 juli) staat nog steeds op de derde plaats (2006 en 1976 gaan ons voor). Aangezien augustus 2006 vrij koel verliep en augustus 1976 niet overdreven warm was, lijkt het voor 2018 niet al te moeilijk om die zomers te gaan overvleugelen want de warmte lijkt ons de komende weken nog niet te willen verlaten.

Maar goed, de tweede helft van augustus kan nog best koel gaan verlopen, want er is veel mogelijk in het Hollandse weer. Of de hoogste temperatuur ooit gemeten in Nederland (23 augustus 1944 bij Zutphen, dat was 38,6 graden, wordt verbeterd? Dat wordt lastig, denk ik...

(Ton Koppenol schrijft wekelijks een veelgelezen weercolumn voor het Papendrechts Nieuwsblad)

Meer berichten