Logo papendrechtsnieuwsblad.nl


Ton Koppenol: groeizaam lenteweer

  Column

Wat een prachtig weekend hebben we achter de rug! Zowel de zaterdag als de zondag brachten in De Bilt een datumrecord qua maximumtemperatuur, respectievelijk 21,6 en 23,4 graden.

De huidige weersituatie doet me enigszins denken aan het voorjaar van 1952, ook toen beleefden we een maartmaand met af en toe pittige kou, vooral het eind verliep destijds spectaculair. Op 29 maart viel bijvoorbeeld in de Alblasserwaard en omstreken meer dan 10 centimeter sneeuw. Wanneer ik als kind aan m'n moeder vroeg (in maart) of het nog kon gaan sneeuwen dan werd steevast die 29e aangehaald. En.... "aprilletje zoet geeft ook nog wel eens een witte hoed".

In de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw was sneeuwval in april inderdaad geen zeldzaamheid. De afgelopen 30 jaar heb ik echter helaas geen substantieel sneeuwdek in de grasmaand kunnen rapporteren. Op 9 april 1952 begon ter compensatie van de geleden kou een schitterende periode met warm voorjaarsweer; vrijwel iedere dag kwam het kwik (ruim) boven de 20 graden uit. Vanaf 19 april werd de warmte getemperd, maar Koninginnedag (30 april) verliep weer fantastisch (23,6 graden en volop zon).

De afgelopen tijd ben ik voornamelijk op vakantie geweest, eerst 2 weken naar Aruba (reeds gemeld) en daarna van 20 maart tot en met 3 april naar de omgeving van Malaga. U zult wel denken dat ik een echt vakantiebeest ben, maar dat valt heel erg mee, want over het algemeen vermaak ik me prima in en rond het huis; m'n vrouw is uit ander hout gesneden, maar ik moet toegeven dat ik het de voorbije 4 weken erg goed naar m'n zin heb gehad.

Het weer rond Malaga was aan de frisse kant, vooral 's nachts, 's middags werd het door de uitbundige zonneschijn op een aantal dagen toch nog zo'n 20 graden; aan het strand was het dan prima uit te houden. Op dit moment is het in Zuid-Spanje niet al te best weer: een graad of 15 's middags en van tijd tot tijd regen. Wel sneu als je daar nu als toerist zit. Vanaf vrijdag verbetert het weer aldaar en gaan de temperaturen in de lift, maar of het zo warm wordt als in Nederland?

Tot slot de vooruitzichten voor onze streken: tot het weekend wisselvallig maar zacht. Daarna volop zomers met temperaturen boven 25 graden? Het zou zomaar kunnen.

Meer berichten


Shopbox