Geen winter in zicht

  Column

In Nederland was 2017 een warm jaar. De gemiddelde temperatuur bedroeg in ons hoofdstation te De Bilt 10,9 graden. Slechts drie jaren hadden in het verleden een hogere score, te weten: 2006 en 2007, beide 11,2 graden. Het jaar 2014 spant nog steeds de kroon met 11,7 graden. Een gemiddelde jaartemperatuur van 10 graden of hoger kwam in de eerste helft van de 20e eeuw en ook in de eeuwen daarvoor slechts sporadisch voor. Tegenwoordig kijken we er van op wanneer een jaar onder de 10 graden scoort. Dat is in de 21e eeuw alleen in 2010 en 2013 gelukt (9,1 om 9,8).
Omdat de opwarming van de aarde onverminderd doorgaat moeten we niet gek opkijken wanneer de komende tijd een jaar de 12-gradengrens gaat passeren. In feite is dat al een keer gebeurd, het betrof toen echter geen kalenderjaar; de periode van 2 juli 2006 t/m 1 juli 2007 (365 dagen op rij dus) had een gemiddelde temperatuur van maar liefst 12,7 graden.

55 jaar geleden ging de zeer strenge winter van '63 rond deze tijd zijn grimmigste fase in. Tussen 10 en 25 januari kwam de temperatuur overdag niet boven nul en 's nachts vroor het veelal streng tot zeer streng.
Ik beleefde destijds mijn eerste jaar op de middelbare school (HBS-Dordrecht-1f). Onze klas bestond uit 11 Dordtse leerlingen, 11 Sliedrechtse en 11 uit Papendrecht, één leerling kwam uit Nieuw-Lekkerland (ik heb nòg met hem te doen). Hij moest iedere ochtend met de fiets optornen tegen een ijskoude oostenwind en eenmaal aangekomen bij het Papendrechtse veer bleek de pont wegens zware ijsgang niet te varen en kon ie weer naar huis. Mooie tijden!
Helaas lijkt het er niet op dat we een vergelijkbaar scenario in 2018 gaan meemaken. We hebben wel te maken met een blokkade maar die ligt te oostelijk (van Midden-Europa tot Scandinavië). Oceaandepressies zien dan toch nog kans om hun warme stempel te drukken op ons weer. Erg jammer! We moeten daarom de komende tijd rekenen op middagtemperaturen van een graad of 5/6 en 's nachts net boven nul.
Hopelijk verandert het patroon na 25 januari en krijgen we dan alsnog te maken met interessante winterse omstandigheden.

Meer berichten
Shopbox