Logo papendrechtsnieuwsblad.nl


Ton Koppenol: Opnieuw kouder

  Column

Vanaf as. vrijdag gaat de temperatuur weer flink naar beneden. Overdag wordt het dan slechts een graad of vier en 's nachts blijft het kwik met moeite boven het vriespunt. Op droog weer hoeft niet gerekend te worden, maar of de neerslag gaat dwarrelen of als ordinaire regen neervalt is nog even afwachten.
Een tijdelijk sneeuwdek hier en daar sluit ik (bijv. op zaterdag) bepaald niet uit. Zondag treedt misschien enige verzachting op, maar de dagen erna brengen waarschijnlijk toch weer vrij koud weer. De Duitsers hebben een mooi woord voor dit weertype, "nasskalt".
Een echte winterinval zit er, zo lijkt het, voorlopig nog niet in. Wil dat lukken dan heb je hogedruk boven Scandinavië nodig, helaas blijft de luchtdruk aldaar de komende tijd juist laag, waardoor de van oorsprong ijskoude arctische lucht ons slechts kan bereiken via een lange weg over zee. Die koude lucht wordt daardoor dermate opgewarmd dat van onvervalst winterweer hier geen sprake kan zijn. Wie weet lukt het over een paar weken gemakkelijker, wanneer lucht en water verder zijn afgekoeld en Scandinavië ontvankelijker is voor hogedrukgebieden, pas dàn kan de wind uit het koude oosten gaan waaien.

Vorige week heb ik een beginnetje gemaakt met de beruchte winter van 1890-1891. Die strenge winter begon op 26 november. De week voorafgaand aan de 26e verliep zeer nat in Nederland, met name van 22 t/m 24 november, IJmuiden bijvoorbeeld noteerde in die drie dagen 90 mm. Ook in de rest van Nederland was het vanaf de 20e zeer regenachtig. In de vorige eeuw hoorde je nogal eens de de volgende weerregel: "De winter kan pas invallen wanneer de sloten in de weilanden vol staan". Het zou me niks verbazen wanneer die "weerwijsheid" in november 1890 geboren is. Herman de Man, de schrijver van het bekende boek "Het wassende water", schreef ook "De barre winter van negentig" waarin hij vlijmscherp de sociale misstanden uit die winterse periode aan het licht bracht. Voor de allerarmsten met name was strenge kou in die tijd bepaald geen pretje en kon zelfs levensbedreigend zijn. Voor de rijken gaf het de gelegenheid om bijv. een groot ijsfeest te organiseren.

(wordt vervolgd)

Meer berichten
Shopbox