Foto:

Bijzondere lezingenavond 'Als de mens verliest' voor volle zaal

Papendrecht - Zeer de moeite waard: Dinsdagavond 11 februari was de belangstelling voor de lezingenavond 'Als de mens verliest' in de Palm groot en de lezingen werden door de aanwezigen erg gewaardeerd. Dat blijkt wel uit de vele reacties tijdens en na de avond. Carla van Hemert van Aandacht voor Afscheid organiseerde deze avond om 'aandacht voor afscheid te vragen'.

Carla: "Niemand gaat ongeschonden door het leven. Toch zijn verlies, rouw, verdriet en afscheid nog steeds geen alledaagse onderwerpen voor iedereen. Ik wil graag zulke, vaak lastige onderwerpen, iets makkelijker bespreekbaar maken. Met elkaar praten over verlies, over het leven en hoe verder én over wat je nalaat kan ook hele waardevolle gesprekken opleveren. Het kan helpen bij het vinden of hervinden van levenslust en een stuk rust geven."

Er waren drie sprekers, met ieder een eigen invalshoek. Tim Overdiek beet de spits af. Tim zijn leven is totaal veranderd na het verlies van zijn vrouw in 2009. Hij heeft onder meer twee boeken geschreven. Voor zijn tweede boek 'Als de man verliest', interviewde hij mannen over hoe zij zijn omgegaan met grote verliezen in hun leven. In zijn boek deelt hij de ervaringen met de bijbehorende levenslessen. Hij heeft daaruit de 'typische mannendingen' bij het omgaan met verlies gehaald en gedeeld met het publiek. Tim verwoordt heel mooi hoe levens- en verlieservaringen je vormen en ontwikkelen. Hij beloofde zichzelf anders om te gaan met verlies dan zijn eigen vader en zo zijn zoons ook anders voor te leven. Met vallen en opstaan leerde hij grote levenslessen en is nu anderen tot steun en hulp in zware tijden.

Als tweede sprak Trijnie Lukassen-Beije. Zij is notarieel jurist, met een interessante kijk op nalaten. Want wat je nalaat is veel meer dan een financiële erfenis. Ook zij bracht veel stof om over na te denken… Want als je een dierbare verliest, word je naast weduwe, weduwnaar of (half-)wees ook erfgenaam. En wat laat jij zelf na, als het zo ver is? Voor velen niet iets om nu over na te denken, of misschien heb je het financiële deel prima geregeld? Maar nalaten doe je je hele leven: door te leven, inspireren, ervaren en doorgeven. Denk ook eens na, wat je nalaat door de dingen die je hebt nagelaten, de 'onafgemaakte zaken'… Want: 'De stenen die je op je pad laat liggen, daar zullen je kinderen over struikelen.'

Carla: "Wat ik persoonlijk heel helpend vind, is om na te denken over wat de dierbare die ik heb verloren, mij heeft nagelaten. En dan vooral niet in financiële zin. Juist de levenslessen die ik mijn verdere leven meeneem. Na het verlies van een dierbare ga jij verder, zonder maar ook met je geliefde. Verder met het leven na verlies, dat lijkt soms misschien een onmogelijke opgave. Hoe vind je weer de levenskracht om door te gaan, hoe kun je ooit weer van het leven genieten?"

Als laatste spreker ging Anja van der Starre, de vrouw achter 'Schrijf je wijs' de uitdaging aan om met bijna 100 personen een schrijfoefening te doen. Wat een inspiratie: Ze kreeg iedereen mee om een woordgedicht te maken met het woord LEVENSKUNST. Anja heeft een kernachtige beschrijving voor levenskunst: Leren omgaan met jezelf en de wereld om je heen. De schrijfoefening gaat snel, want als je te veel tijd hebt ga je nadenken en het is juist de bedoeling de woorden die je kiest vanuit je gevoel te kiezen. Aan het einde van de schrijfoefening heeft Anja iedereen weten mee te nemen op verkenning naar de levenskunstenaar in onszelf.

Na afloop volgen vele ontmoetingen en wordt er volop nagepraat. Kortom een geslaagde avond waarin werd stil gestaan bij niet alledaagse onderwerpen en 'lastige onderwerpen' laagdrempeliger bespreekbaar werden gemaakt.

Meer berichten