In de beginjaren van de nu 100-jarige Muziekvereniging Excelsior werd het korps naar een concours vervoerd op een vrachtschip van P. Verdoorn. (Foto: pr)
In de beginjaren van de nu 100-jarige Muziekvereniging Excelsior werd het korps naar een concours vervoerd op een vrachtschip van P. Verdoorn. (Foto: pr)

Tentoonstelling Excelsior 100 jaar in Museum Dorpsbehoud

Papendrecht - In Museum Dorpsbehoud aan de Veerdam 6 in Papendrecht wordt van 22 februari tot en met 25 april aandacht besteed aan Muziekvereniging Excelsior, die in 2020 het 100-jarig bestaan viert.

Te zien zijn bijzondere voorwerpen, waaronder twee prachtige antieke vaandels, een eveneens antieke 'schelleboom', muziekinstrumenten en een uniform uit de jaren '60 van de vorige eeuw.

Uiteraard heel veel foto's uit de geschiedenis van de muziekvereniging, die werd opgericht op 20 juni 1920, zoals een foto van Excelsior uit de beginjaren, de muzikanten gezeten op een vrachtschip van Beurtschipper Verdoorn, waarmee de reis naar een concours en terug werd gemaakt. Op de foto is de dirigent (toen nog directeur geheten) Van Genderen te herkennen aan de strik, die alleen hij droeg, de andere muzikanten droegen een stropdas.

Het is onmogelijk een opsomming te geven van de vele activiteiten van de vereniging zelf voor de eigen leden en al helemaal niet van de vele evenementen, jubilea, dorpsfeesten en herdenkingen enz. die door Excelsior vanaf de oprichting muzikaal zijn ondersteund. In ieder geval mag niet onvermeld blijven de medewerking aan de aubade op Koningsdag, het muziekkorps heeft vanaf de oprichting al vier staatshoofden meegemaakt. Maar ook de Papendrechtse Stille Tocht en Dodenherdenking op 4 mei zijn inmiddels ondenkbaar zonder Excelsior erbij. De vele concerten in alle mogelijke vormen, de verschillende orkesten, te veel om op te noemen. In de leeszaal kan voor scholen en/of groepen een film van de jubilaris worden bekeken.

Met deze tentoonstelling feliciteert en bedankt Stichting Dorpsbehoud ons aller Excelsior, voor haar onmisbare bijdrage aan de dorpscultuur van Papendrecht in de afgelopen 100 jaar met daarbij de wens, dat zij dit tot in lengte van jaren mag blijven doen.

Bezoekers zijn van harte welkom tijdens openingstijden: woensdag en zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang is dan gratis. Buiten openingsuren - uitsluitend op afspraak - wordt wel een vergoeding gevraagd. Museum Dorpsbehoud is rolstoelvriendelijk ingericht en beschikt over een mindervaliden toilet en een traplift.

Meer berichten


 

Meeste reacties