Schrijver Frank Krake heeft de hoofdpersoon tientallen keren geïnterviewd voor het boek. (Foto: pr)
Schrijver Frank Krake heeft de hoofdpersoon tientallen keren geïnterviewd voor het boek. (Foto: pr) (Foto: )

Bizar, waargebeurd (Papendrechts) verhaal is nu boek

Papendrecht - Vandaag, woensdag 5 februari, verschijnt het boek 'Hannelore - het meisje uit de sekte' van Frank Krake. Het boek is waargebeurd en speelt zich deels af in Papendrecht.

Papendrecht - Het verhaal. Hannelore groeide vanaf haar derde op in de sekte 'Gemeente Gods', waar haar ouders actief lid van waren. Haar leven speelde zich grotendeels af binnen de muren van een oud klooster in Nederland. Vijftien jaar lang werd ze gehersenspoeld en leefde ze in haar eigen wereld. De charismatische en zichzelf 'Profeet' noemende sekteleider Sipke Vrieswijk voerde met zijn partner Aagje een waar schrikbewind. Niemand was veilig.

Dit boek biedt een unieke blik op het leven in een sekte. Wat gebeurt daar precies? Wat doen de leden de hele dag? Wat drijft de sekteleider(s)? Hoe gaat hij om met zijn volgelingen en hoe krijgt hij voor elkaar dat ze doen wat hij wil? In hoeverre kan de politie mogelijke misstanden aanpakken? Al deze vragen worden beantwoord. Auteur en onderzoeker Frank Krake ontdekte tientallen nooit eerder gepubliceerde foto's, die een inkijkje geven in het leven binnen de sekte.

Papendrecht

Dit is een ongelofelijk maar volledig waargebeurd verhaal met de meest bizarre gebeurtenissen en plotselinge wendingen. Toen het einde nabij leek 'ontvoerden' de sekteleiders Hannelore naar Israël, Zweden en Cyprus. Een groot deel van de sekteleden verschansten zich in een rijtjeswoning in Papendrecht. Na jaren gevangenschap, drank en drugs bevrijdde de politie Hannelore, tegen haar eigen wil. Pas jaren later was Hannelore in staat om aangifte te doen. Een internationale klopjacht op Vrieswijk en zijn partner begon.

Vanaf dat moment begint ook pas haar echte strijd. Het gevecht om opnieuw te leren leven, weer Hannelore te worden in een vrije wereld. Ze verhuist naar Vriezenveen en gaat wonen bij haar oom en tante die al die jaren voor haar vrijheid hebben gevochten. Met vallen en opstaan weet ze die strijd uiteindelijk te winnen. Nu leidt Hannelore (42) een gelukkig leven met haar grote liefde en vier kinderen en hoopt ze een voorbeeld te mogen zijn voor velen. Ze vertelt openhartig hoe het was om op te groeien in een sekte en ook hoe ze heeft geworsteld om weer te leren leven in de gewone maatschappij toen ze er na vijftien jaar eindelijk uit was.

Sekteleider Vrieswijk woonde na zijn vrijlating nog jarenlang bij zijn trouwe volgelingen in Papendrecht.

Waarschuwen

Hannelores verhaal lijkt wellicht op een bizar incident, maar niets is minder waar. Anno 2020 zijn er alleen al in Nederland meer dan 80 sektes actief, met zo'n tienduizend volgelingen. Hoogstwaarschijnlijk ook bij u in de buurt. Dit betreft niet alleen religieuze sektes, maar ook trainings- en coachings-organisaties met alle sektarische kenmerken.

Hannelore wil met haar verhaal graag mensen waarschuwen, alert maken en hen signalen laten herkennen om meer ellende te voorkomen. Voor het boek interviewde Frank Krake haar tientallen keren. Ook sprak hij met vele direct betrokkenen, waaronder haar ouders, zus, voormalige sekteleden en de toenmalige politieagenten. Krake deed grondig archiefonderzoek in de dossiers en rapporten van psychiaters. In het boek staan veel nooit eerder gepubliceerde foto's over de sekte.

Meer berichten


 

Meeste reacties