Aren Klink is secretaris van de stichting en is blij dat een vaste kern van bezoekers aanwezig is bij de concerten. (Foto: Eline Lohman)
Aren Klink is secretaris van de stichting en is blij dat een vaste kern van bezoekers aanwezig is bij de concerten. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'We hebben ons plekje gevonden'

Al 38 jaar verzorgt Stichting Zaterdagmiddagconcerten Papendrecht concerten in De Morgenster aan de Muilwijckstraat in Papendrecht. Zoals in december een kerstconcert. Dit was een speciaal evenement, want het was maar liefst het 250ste concert dat de stichting gaf. Aren Klink is secretaris van de stichting en is blij dat een vaste kern van bezoekers keer op keer aanwezig is bij de concerten die op de agenda staan. Dat zijn er vijf of zes per jaar. Er is nog altijd belangstelling voor klassieke muziek, merkt Aren. Zelf heeft hij een grote liefde voor dit muziekgenre.

Door Eline Lohman

PAPENDRECHT – Het initiatief tot het oprichten van Stichting Zaterdagmiddagconcerten Papendrecht kwam destijds van een aantal organisten. Er werd een bestuur gevormd en sindsdien worden er allerlei concerten gehouden. Aren is al meer dan 30 jaar betrokken bij de stichting, die in totaal bestaat uit drie personen: Aren zelf, plus Bert Streefkerk en Arie de Bruijn. "Met elkaar trekken we de kar. Ons doel is om heel laagdrempelig en op een mooi tijdstip zaterdagmiddagconcerten te organiseren, altijd om 16.00 uur. We hoopten ook winkelend publiek te bereiken door op dat tijdstip de concerten te houden en dat lukt ook wel. De concerten worden wisselend bezocht, ook een beetje afhankelijk van het programma en van het instrument. Zo hadden we een keer een harpconcert en daar was veel animo voor."

In de loop der jaren zijn al heel wat instrumenten voorbij gekomen tijdens de zaterdagmiddagconcerten – van een accordeon tot een saxofoon. Aren: "Die diversiteit is onze kracht. We laten van alles zien en dat kosteloos voor bezoekers, al vragen we wel een bijdrage voor de collecte na afloop van een concert. Wonderwel houden we het al 38 jaar vol. Het mooi vind ik dat we amateurs een podium bieden om ervaring op op te doen. Tegenwoordig hebben we wat meer professionals. Ook leuk om te zien is dat sommige amateurs die vroeger bij ons opgetreden hebben, nu echte professionals zijn."

Aren vindt De Morgenster een perfecte locatie voor de zaterdagmiddagconcerten. "Akoestisch gezien is het een heerlijke ruimte om te zingen en te spelen. De concerten worden bezocht door een vaste kern van bezoekers. En door een clubje vaste donateurs, al komt dit deels op hetzelfde neer: veel van die vaste bezoekers zijn ook donateur. Daar zijn we erg blij mee. Deze mensen zijn uiteraard liefhebbers van klassieke muziek. We gaan nu op naar de 40 jaar. Die mijlpaal willen we  graag bereiken. Dat zal denk ik ook wel lukken, want we vervullen een bepaalde functie in Papendrecht – we hebben ons plekje wel gevonden inmiddels. De stichting is nog steeds springlevend. Ik hoop dat we dit nog heel wat jaren met elkaar mogen doen."

De Papendrechter houdt enorm van muziek. Hij zingt bij Vocaal Ensemble Cantica in Papendrecht. "Ik heb altijd wat met muziek gehad. Ik kom niet uit een nest waar klassieke muziek gedraaid werd, maar op mijn 17e stond ik al de Matthäus Passion te zingen. Mijn liefde voor muziek is altijd gebleven. Ik heb een grote stapel Bach-cd's en mijn radio staat altijd op een klassieke muziek zender. Wat me aanspreekt aan klassieke muziek? Dat is moeilijk te omschrijven – het is een  gevoel. Ik kan me er lekker in vastbijten. Dat is gewoon zo gegroeid."

Op 15 februari spelen tijdens het zaterdagmiddagconcert Armen en Heleen van der Linden, op 28 maart Hanneke Rouw en op 16 mei is er Duitse barok  van Vocaal Ensemble Chantez. Meer informatie is te vinden op de website zmcpapendrecht.nl.

Meer berichten


 

Meeste reacties