Carla van Hemert uit Papendrecht stopt veel liefde en toewijding in haar uitvaartonderneming Aandacht voor Afscheid. (Foto: Eline Lohman)
Carla van Hemert uit Papendrecht stopt veel liefde en toewijding in haar uitvaartonderneming Aandacht voor Afscheid. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Goed afscheid helpt je verder'

Carla van Hemert uit Papendrecht stopt veel liefde en toewijding in haar uitvaartonderneming Aandacht voor Afscheid. Door open te zijn over alles rondom de dood en afscheid nemen, hoopt zij dat het onderwerp beter bespreekbaar gemaakt wordt. Dat is heel belangrijk, vindt Carla. Zeker vandaag de dag, aangezien er rond uitvaarten anno 2020 heel veel mogelijk is maar iedereen toch op zijn of haar manier afscheid moet kunnen nemen. 

Door Eline Lohman

PAPENDRECHT - Carla van Hemert is in 1971 geboren in Papendrecht en ook in Papendrecht opgegroeid, als middelste in een ondernemersgezin met vijf kinderen. Zij woont nog steeds in het dorp, samen met haar man en twee dochters. In 1999 kreeg Carla een ingrijpende ervaring met de dood. "Totaal onverwacht overleed mijn partner. Dit verlies, het afscheid en het verdriet zetten mijn wereld op zijn kop en tegelijkertijd leek de wereld stil te staan. Hoe nu verder? Met vallen en opstaan ontdekte ik een enorme levenskracht in mezelf. Jaren later ging het mij steeds meer raken wat het verlies van een dierbare met mensen doet. Het werd mij steeds duidelijker dat het goed afscheid kunnen nemen van een dierbare erg belangrijk is voor het kunnen omgaan met het verlies van je dierbare. Een goed afscheid kan je echt verder helpen, daar ben ik van overtuigd."

Daarom begon Carla een eigen bedrijf in de zomer van 2018. "Het was een hele spannende stap, maar ik ben erg blij dat ik de stap destijds heb genomen. Ik werkte nog niet in deze branche, maar heb eerst een professionele vakopleiding gevolgd en stages gelopen. Doordat ik zelfstandig en onafhankelijk werk, kan ik vanuit mijn hart werken en me volledig opstellen in het belang van de families die ik begeleid."

Tegenwoordig is alles mogelijk op het gebied van uitvaarten, merkt de Papendrechtse. "Waar vroeger alleen de welbekende koffie met cake geserveerd werd, is nu bijna alles mogelijk en wordt dit ook meer bespreekbaar. Dat laatste hoop ik ook echt, want de dood of een naderend afscheid moet een normaler onderdeel van het leven worden, vind ik. Het is belangrijk om van je dierbaren te weten wat hun wensen zijn, en je wanneer het nodig is je hier een beetje 'houvast' aan hebt  . Bij mij gaat het niet alleen om het regelen van de uitvaart, maar ook om aandacht, rust en ruimte te geven om afscheid te nemen van een dierbare. Op een manier zoals dat bij de persoon en zijn of haar nabestaanden past. En daar is ook behoefte aan."

Carla vindt het fijn dat ze van betekenis kan zijn voor mensen. "Dat levert zo veel dankbaarheid op; die is echt voelbaar. Mensen zijn erg kwetsbaar wanneer een dierbare overlijdt. Ik ben dankbaar dat ik in die periode het vertrouwen van mensen krijg om met hen een afscheid in te vullen en alles dat daarbij komt kijken. Heel mooi dat je er voor iemand mag zijn in zo'n moeilijke tijd. Het is vaak keihard werken en het is erg intensief werk, maar ik krijg er ook veel energie van. "

Er is veel empathie en betrokkenheid vereist voor wat Carla doet, zegt zij. "Je moet goede voelsprieten hebben; mensen en situaties goed kunnen inschatten, zonder daarbij te oordelen of te emotioneel betrokken te raken. Ik kan dit doen, mede door mijn levenservaring die ik meeneem. Op één dag kan ik te maken hebben met het overlijden van een baby en van een 99-jarige. Dat is een groot contrast. Je moet dan goed kunnen schakelen. Ook al is iemand 99 jaar, heeft dat verlies grote impact, want je hebt een heel leven met elkaar gehad. Er is geen rangorde aan te brengen in verlies en verdriet."

11 februari organiseert Carla een avond met sprekers in De Palm met als thema 'Als de mens verliest, aandacht voor leven, verliezen en nalaten'. De sprekers zijn, Tim Overdiek, Anja van der Starre en Trijnie Lukassen. Zie www.aandachtvoorafscheid-uitvaart.nl/actueel.  Carla schrijft maandelijks een column over haar werk als uitvaartbegeleider voor deze krant.


 

Meer berichten


 

Meeste reacties