Miriam Tierolf bij haar pers. (Foto: Eline Lohman)
Miriam Tierolf bij haar pers. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Fijn om te gutsen in hout'

Miriam Tierolf uit Papendrecht is dol op hout en papier en houdt zich bezig met een bijzondere kunstvorm: houtsneden maken. Het is een tijdrovend proces, want met haar guts moet ze heel wat materiaal wegsnijden als ze bezig is. Maar ze doet het graag, aangezien het haar lust en haar leven is. In haar huis heeft ze een eigen atelier, waar ze bezig is met gutsen, wegsnijden en afdrukken. Met als resultaat een werk dat wel als gedrukt lijkt te zijn.

Door Eline Lohman

PAPENDRECHT – Houtsnede is een hoogdruktechniek. De hobby van Miriam begint allemaal met een plat vlak om in te snijden. Op een vlakke houten plaat worden partijen van een tekening met een guts of mes weggesneden. Met een harde roller wordt verf op het verhoogde oppervlak aangebracht.

Papier en plaat worden onder een vlakdruk- of cylinderpers gelegd en afgedrukt. De partijen die zijn weggesneden blijven na de afdruk blanco. Voor een kleurenhoutsnede wordt na iedere drukgang opnieuw wat hout weggesneden, ingerold met (een andere kleur) verf en precies op de vorige afdruk op het papier gelegd en afgedrukt. Dit procedé wordt herhaald totdat het gewenste resultaat bereikt is. Soms zijn er wel vijf of zes kleuren over elkaar gedrukt.

Het kost veel tijd, maar dat heeft Miriam er graag voor over. "Ik ben ooit begonnen met werken in zwart-wit. De laatste jaren gebruik ik ook kleur. Ik heb een soort eigen techniek ontwikkeld: ik druk eerst een lichte kleur af en daarna ga ik over naar donkerdere kleuren. Dan krijg je dus kleur op kleur. Ik maak mijn werken in mijn eigen ateliertje in huis." Houtsneden maken is een ambacht dat al heel oud is, legt Miriam uit. "Deze kunstvorm werd in de oudheid gebruikt om op stof af te drukken. In China en Japan is het maken van houtsneden populair geworden. Aan het begin van de 20e eeuw is het ook in Europa in zwang gekomen. Zelf doe ik het al 30 jaar. Het spreekt me aan dat het elke keer weer een verrassing is wat je maakt. Ik vind het fijn om te gutsen in hout. Als je schildert, dan kun je de kleuren op elkaar afstemmen. Bij wat ik doe, druk je kleur af en dat is het. Het is echt anders en daardoor krijg je soms verrassende dingen."

Als je tenminste geduld hebt, want zonder geduld kom je niet heel ver wanneer je deze hobby hebt. "Houtsneden maken en afdrukken op papier is best tijdrovend. Ook doordat je pas verder kunt gaan wanneer de eerste verflaag helemaal droog is. Na één dag kan je vervolgens weer een houtlaagje wegsnijden van je houtsnede." Elke week is de Papendrechtse wel bezig met haar hobby. Inspiratie voor het maken van haar kunstwerken haalt ze overal vandaan, al is het maar iets kleins. "Iets uit de omgeving kan me inspireren, iets dat me boeit. Ik ben ook steeds bezig met het ontdekken van nieuwe dingen. Ik dacht: 'het is een druktechniek, daar moet je meer kunnen doen'. Dus ben ik aan de slag gegaan met kleine stukjes afdrukken, deze steeds een kwartslag te draaien opnieuw ernaast af te drukken. Zo krijg je weer een heel ander effect. Ik probeer graag dingen uit. Sowieso houd ik over het algemeen van kunst. Al van kinds af aan heb ik altijd getekend."

De man van Miriam Tierolf, Pieter van Heest, maakt ook kunst. Hij houdt zich bezig met schilderen en maken van beelden. Allebei hebben ze een eigen ruimte in huis waar ze met hun hobby bezig zijn.

Meer berichten