De Sunshine Cleaners. (Foto: pr)
De Sunshine Cleaners. (Foto: pr) (Foto: )

Sunshine Cleaners in De Morgenster

Papendrecht - In 2020 vieren we 75 jaar bevrijding. Maar het zal ook 75 jaar geleden zijn dat de Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer (1906-1945) werd terechtgesteld. Hij had meegewerkt aan een (mislukt) complot tegen Hitler. Bonhoeffer zou later wereldberoemd worden vanwege de brieven en gedichten die hij in de gevangenis schreef.

Zijn gedichten zijn nu op muziek gezet door de groep 'Sunshine Cleaners'. Op 9 februari zullen zij om 16.00 uur in de Morgensterkerk in Papendrecht hun liederen ten gehore brengen.

De cd 'Silent Voices', waarop de gezongen gedichten te beluisteren zijn, kreeg veel lovende recensies. O.a. van popmagazine 'Heaven' dat het album vier sterren gaf: 'Sunshine Cleaners hijst Dietrich Bonhoeffer, naar wie in ons land diverse scholen zijn vernoemd, met veel respect op het schild.'

2020 is al uitgeroepen tot Bonhoefferjaar. Op veel plekken in het land zullen activiteiten en evenementen plaatsvinden ter nagedachtenis aan zijn persoon en werk.

De bijeenkomst in De Morgenster zal onderdeel zijn van een drietal activiteiten, waaronder een lezing van schrijfster Désanne van Brederode (4 maart) en een theaterprogramma van Kees van der Zwaard (22 april). Deze drie activiteiten worden georganiseerd door vijf kerken: Elthetokerk, Havenkerk, Ontmoetingskerk (Alblasserdam), Bethlehemkerk en De Morgenster (Papendrecht).

Sunshine Cleaners – Silent Voices

9 april 2020 is het 75 jaar geleden dat Dietrich Bonhoeffer werd gee¨xecuteerd in kamp Flossenbu¨rg. In de jaren daarvoor, die hij doorbracht in de Nazi gevangenis, schreef hij naast zijn beroemde brieven ook tien gedichten en een aantal gebeden. Zij geven een directe inkijk in de situatie en gemoedstoestand van de Duitse theoloog. De gedichten en gebeden zijn de inspiratie voor het project Bonhoeffer75. Dit landelijke project is opgezet door De Roos Van Culemborg. Deze stichting heeft als doelstelling om beeldende kunst, muziek en literatuur te (doen) stimuleren in de driehoek kerk, cultuur en samenleving, dit in de ruimste zin van het woord.

Bijzonder is dat Bonhoeffer in de jaren twintig op studiereis in de USA de zwarte kerk ontdekte, die echt van de mensen zelf was. Hij werd ook geïnspireerd door de gospel, jazz en blues die hij in Amerika hoorde. Hij kocht platen die hij later bij zijn lessen gebruikte. Net voor het uitbreken van WO II was hij weer in de USA, maar besloot om terug te keren naar Duitsland. Hij was van mening dat hij niet kon meehelpen om zijn land en kerk weer op te bouwen als hij niet zelf had mee geleden.

De Middelburgse Sunshine Cleaners werden bij het project Bonhoeffer 75 betrokken. Zij maakten geïnspireerd door de tien zogenaamde gevangenis gedichten van Bonhoeffer tien eigen songs. Deze werden met behulp van gastmuzikanten Broeder Dieleman, Gait Klein Kromhof en Wissem Ziadi opgenomen. Deze samenwerking resulteerde in het album "Silent Voices", dat in mei compleet met de Engelse teksten en de Nederlandse vertalingen is verschenen.

Naast het album heeft het trio ook een speciaal programma samengesteld met een combinatie van hun eigen werk en aanverwante songs van anderen. Ook dit programma heet "Silent Voices". Hierin leggen zij verbanden tussen het gedachtegoed van Bonhoeffer en een speciaal uitgezocht repertoire van eigen songs en liedjes van anderen. Die worden omlijst door verhalen en gedichten over en van Bonhoeffer.

Sunshine Cleaners zijn:

Jacqueline Heijmans: zang

Sjef Hermans: gitaar, banjo en zang

Geert de Heer: mandoline en dobro

Meer berichten