Rob Vente met zijn dertiende boek 'Moord in de Koopgoot' (foto: Nanda van Heteren)
Rob Vente met zijn dertiende boek 'Moord in de Koopgoot' (foto: Nanda van Heteren) (Foto: Nanda van Heteren)

Schrijver Rob Vente overleden

Papendrecht - Schrijver Rob Vente uit Papendrecht is woensdag 8 januari op tachtigjarige leeftijd overleden. Zijn familie maakte dat een week later, na zijn afscheid, bekend op Facebook. Vente is niet alleen bekend als auteur van misdaadromans waar rechercheur Fred Groen de hoofdrol in speelt. Ook was de Papendrechter sportjournalist.

Door Nanda van Heteren

Zijn vrouw Jane plaatste woensdag 15 januari op de persoonlijke Facebookpagina van de schrijver: 'Mijn laatste hoofdstuk is geschreven, punt uit. Rob Vente. Sportjournalist, schrijver, levensgenieter jong van hart en geest. Na een prachtig en productief leven is op woensdag 8 januari 2020 overleden;, mijn creatieve, humoristische en innemende man. Jane Vente. Het afscheid heeft in besloten kring plaatsgevonden.' Een dag later is de webpagina overspoeld met reacties op het overlijden van Vente. Berichten als 'Rust zacht R.I.P'., 'heel veel sterkte' en 'voor eeuwig in ons hart' zijn meerdere malen te lezen. Vente is de zoon van voetballer Leen Vente, deze kwam uit voor voetbalclubs Neptunes en Feijenoord. Vente senior heeft als eerste speler in 1937 gescoord in de nieuwe Kuip.

Bij het Rotterdams Nieuwsblad was Vente zelf actief als verslaggever. Ook schreef Vente voor de Feyenoordkrant en dus misdaadromans. Afgelopen december kwam het veertiende deel uit, 'Moord op het Stadhuis'. Op de achterflap van de Rotterdamse thriller is onder meer te lezen: 'Rechercheur Fred Groen moet onder druk van burgemeester Ahmed Aboutaleb een vermissingszaak oplossen. De zoon van Ferdinand Ferwerda, ooit de strenge, onverbiddelijke commandant van het regiment Stoottroepen, is van de een op de andere dag verdwenen. Ferwerda vecht tegen dementie en lijkt dingen achter te houden voor de rechercheur. Het is aan Groen om te achterhalen wat. Maar hoe dieper hij in de zaak duikt, hoe meer raadsels hij tegenover zich krijgt. Groen komt in aanraking met een hoop twijfelachtige figuren en weet niet meer wie hij moet vertrouwen.' De Rotterdammer woonde al jaren in Papendrecht. Eerder zei hij tegen deze krant: ,,Inmiddels woon ik in een ander huis, maar zou voor geen goud uit Papendrecht weg willen. Je kunt hier heerlijk lunchen en tegelijk over de rivier uitkijken, gezellig winkelen in de Papendrechtse koopgoot en er zijn vriendelijke mensen. Het leukste is dat het een stad is geworden, maar zijn dorpse tintje heeft behouden, doordat iedereen elkaar bijvoorbeeld groet op straat."

In het 'rustige dorp' komt Vente tijdens het schrijven overigens niet altijd tot rust. ,,Ik slaap zelfs nachten slecht, omdat je een origineel plot voor het verhaal dient te verzinnen, moet bepalen wie die moord heeft gepleegd, maar vooral ook hoe de rechercheur daarachter komt. Ook moet ik dan nog bekenden van de vermoorde man opvoeren, die het niet hebben gedaan, maar de lezer wel op een verkeerd spoor kunnen zetten. Al met al een boeiend proces waar je met plezier maar intensief mee bezig bent. En best wel stressvol voor mij."

Meer berichten