De bewoners vinden dat elke bewoner het recht heeft om zich het hele jaar door veilig te voelen. (Foto: Yvonne Vogel)
De bewoners vinden dat elke bewoner het recht heeft om zich het hele jaar door veilig te voelen. (Foto: Yvonne Vogel) (Foto: )

'Vuurwerkoverlast P.J. Oudstraat excessief toegenomen'

PAPENDRECHT - Nooit laaide de nationale vuurwerkkwestie hoger op dan rondom en na de afgelopen jaarwisseling. Belaagde hulpverleners, ongelukken, overlast, te weinig mankracht voor handhaving: de berichten waren niet compleet nieuw, maar leken wel heftiger. Rotterdam kondigde als eerste grote gemeente een vuurwerkverbod aan. Of dat ook in Papendrecht de oplossing is weet Geert Drinkwaard, bestuurslid VvE P.J. Oudstraat 4 t/m 162, niet. Maar dat er iets moet veranderen, staat buiten kijf. Samen met een bewoner vertelt hij over de extreme overlast die er in die buurt was, met alle gevolgen van dien.

Door Yvonne Vogel

"Ik woon sinds 2002 aan de P.J. Oudstraat. In een appartement op de bovenste etage, dus tijdens de jaarwisseling genoot ik vroeger volop van het siervuurwerk. Dat was een geweldig gezicht. Helaas is de focus de laatste jaren in deze wijk steeds meer op het illegale, zware vuurwerk komen te liggen. Al ver voor oud & nieuw begint dat helaas. De afgelopen periode leek het soms wel een oorlogsgebied. Dan ging er weer een brandbom af vlakbij de flat, en zat ik te trillen in mijn stoel. Zelfs mijn jachthond, die best wel iets gewend is, was enorm angstig. Om mij heen hoorde ik andere bewoners geregeld gillen of huilen en honden blaffen. Bij mij resulteerde het in slapeloosheid en een nerveus gevoel dat dagen aanhield," zegt een bewoner die liever niet met haar naam in de krant wil. Zij heeft het dan nog alleen over de emotionele schade. Maar het vuurwerk zorgde ook voor veel schade aan appartementen. Drinkwaard werd al benaderd door 20 gedupeerde bewoners.

"Bij elkaar heb je het dan over zo'n 50.000 euro aan materiele schade, van gaten in een rolluik tot aan veel glasschade. Ter vergelijking: vorig jaar stopte de teller op 11.000 euro." Nu is elke euro er een te veel, maar de overlast neemt dus excessief toe in de wijk. "Voor een groot deel omdat het vuurwerk elk jaar zwaarder wordt. Een bewoner bovenin de flat had een geluidsmeter in zijn woning gehangen. Met dubbelglas en de gordijnen dicht werd er 120 decibel gemeten. Dat is heel flink en kan het gehoor beschadigen." Drinkwaard probeerde tijdens de jaarwisseling van 2018/2019 al in contact te komen met de jongeren die de overlast veroorzaken. "Maar op zo'n dag hebben velen al flink wat alcohol genuttigd, waardoor er niet altijd begrip is. De politie inschakelen is eveneens weinig efficiënt. Ze komen wel op een melding af, maar ook twee agenten kunnen weinig beginnen tegen een groep van 20 tot 25 jongeren. En zijn ze weg, dan begint het gewoon weer van voor af aan." Drinkwaard is blij dat er al een afspraak met de gemeente is gemaakt om over het thema te praten. "Wat er hier tijdens de afgelopen jaarwisseling is gebeurd, is onacceptabel. Ik hoop daarom op een constructief gesprek, met een passende oplossing als het instellen van een vuurwerkvrije zone of wellicht een algeheel vuurwerkverbod. Elke bewoner heeft immers het recht om zich het hele jaar door veilig te voelen."

Meer berichten