In 2014 heeft Leo de Stichting Sociale Moestuin Papendrecht opgezet. (Foto: Eline Lohman)
In 2014 heeft Leo de Stichting Sociale Moestuin Papendrecht opgezet. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'In natuur voel je jezelf beter'

Leo Quist is een bezige bij. De Papendrecht heeft de Stichting Sociale Moestuin Papendrecht opgezet vijf jaar geleden en voert allerlei projecten uit onder die vlag. Zo heeft hij een moestuin opgezet voor de Voedselbank, evenals  een educatieve schooltuin bij De Lage Waard. Verder is Leo betrokken bij de recent opgerichte Stichting Land Art Bos, die minibossen wil creëren en alsof het nog niet genoeg is, is hij in april 2019 degene geweest die TinyHouse Drechtsteden opgezet heeft, met als doel zoveel mogelijk tiny houses realiseren in Papendrecht en omgeving. De rode draad in dit alles is Leo's liefde voor de natuur.

Door Eline Lohman

PAPENDRECHT – In 2014 heeft Leo de Stichting Sociale Moestuin Papendrecht opgezet. In 2015 werd het een stichting. "De bedoeling is dat we sociaal, betaalbaar en laagdrempelig bezig zijn om tuinen op te zetten in Papendrecht. Tuinen voor iedereen. Daarin kunnen kruiden staan, bloemen, bomen, van alles. Als het maar in het groen is. De eerste tuin was een buurtmoestuin. Die is er nog steeds – vrijwilligers houden de tuin bij. Daarna zijn we op een volkstuin een perceel gaan starten waar we groente voor de Voedselbank op verbouwen en we hebben schooltuinen opgezet, zoals bij De Lage Waard, waar we een grote heemtuin hebben gerealiseerd."

Het was april 2019 toen Leo nadacht over tiny houses: kleine huizen, vaak omringd door groen. Hij zette een platform op, dat in oktober een stichting werd. "We willen mensen helpen die in een tiny house willen wonen. Wij zijn de bemiddelaar en hebben gesprekken met gemeenten. We zitten nu op 170 geïnteresseerden in een aantal maanden tijd, dat is best veel. Hoe de reacties van de gemeenten zijn op het realiseren van tiny houses? Heel verschillend. Het is heel moeilijk, want er zijn nog geen wettelijke regelingen – soms moet een bestemmingsplan gewijzigd worden of een omgevingsvergunnning aangevraagd worden. Maar ik kan al zeggen dat er nog begin van dit jaar drie tiny houses komen in Papendrecht."

Tiny houses passen helemaal in het straatje van Leo. "Omdat die vaak in het groen staan en dat heeft natuurlijk een raakvlak met mijn stichting. Het doel van TinyHouse Drechtsteden is zoveel mogelijk tiny houses realiseren in de Drechtsteden. Ik wil die 170 man allemaal kwijt, haha."

Een ander recent stokpaardje van Leo is Stichting Land Art Bos, waarmee hij minibossen opzet. Ook dit past goed bij de Papendrechter, die betrokken is bij GroenLinks en volgend jaar duoraadslid wordt. "Land Art Bos past bij mijn passie en bij wat ik doe. De bedoeling is om minibossen te creëren in de regio. Ik ben graag maatschappelijk bezig en ben altijd betrokken geweest bij allerlei organisaties. Ik kom uit een groot gezin, waarin we al vroeg zelfstandig dingen deden. Dan leer je wel om bezig te zijn."

De liefde voor natuur heeft er altijd al ingezeten bij de Papendrechter. "Ik had vroeger op de lagere school een schooltuin. Ik vind het mooi dat ik later schooltuinen heb opgezet. Er komt steeds meer belangstelling voor. Waarom de natuur me zo trekt? Als je in de natuur bent, dan ga je jezelf beter voelen. Je komt tot rust. Naast dat ik graag in de natuur ben, houd ik van op vakantie gaan, van fotograferen en van schilderen."

Vanuit het Wijkplatform is de werkgroep Sociale Moestuin Papendrecht ontstaan. De werkgroep is onlangs omgezet in Stichting Sociale Moestuin Papendrecht. Het doel is het opzetten en adviseren van sociale moestuinen. Niet alleen moestuinen, maar ook kruiden- of bloementuinen. Zie socialemoestuinpapendrecht.com.

Meer berichten