Piet Bezemer is betrokken bij het initiatief. (Foto: Eline Lohman)
Piet Bezemer is betrokken bij het initiatief. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Mensen vinden het een warm bad'

In augustus 2019 is het Odensehuis Papendrecht gestart, aan de PS Gerbrandystraat. Het is een laagdrempelige inloop waar mensen met beginnende dementie terecht kunnen. Zij kunnen er doen wat ze maar willen: schilderen, sjoelen, naaien, dammen, spelletjes spelen. Of juist helemaal niets, want alles mag en niets hoeft bij het Odensehuis Papendrecht. Piet Bezemer is betrokken bij het initiatief. Hij is blij dat hij kan zeggen dat het allemaal goed loopt en dat het zo'n succes is dat er van twee dagen – de maandag en de donderdag – uitgebreid gaat worden met een extra dag, in april.

Door Eline Lohman

PAPENDRECHT – Wie de ruimte betreedt waar het Odensehuis Papendrecht zit, merkt door de aanwezigheid van banken, stoelen en een goedgevulde boeken- en spelletjeskast direct dat er een huiselijke sfeer hangt. Dat is precies de bedoeling, vertelt Piet. "We horen van mensen die hier komen, dat het een warm bad is. Iedereen is bij ons vrij om te doen wat hij of zij wil – we zijn geen dagbesteding. We beginnen altijd met koffie drinken en wat kletsen. Daarna gaat ieder zijn of haar eigen ding doen. Of dat nu sjoelen of schilderen is. Op de maandag hebben we ook een half uurtje gymnastiek."

Het is het resultaat van vele inspanningen. In november 2018 begonnen de gesprekken over het realiseren van een Odensehuis in Papendrecht, daarna werd een stichting opgericht en er werd een bestuur gevormd. In augustus 2019 ging het initiatief van start en kon de inloop beginnen. Dat liet menigeen zich geen twee keer zeggen, zo bleek. Piet: "Ik ben heel erg blij en verbaasd over hoeveel mensen ons weten te vinden. Elke keer dat we open zijn, komt er wel iemand bij. Ik ben een blij man! Ik kan nu al zeggen dat we een extra dag opengaan, op de dinsdag."

Ook partners van mensen met beginnende dementie komen naar het Odensehuis Papendrecht. "Stel je voor dat je partner dementie krijgt. Vooral de eerste periode, waarin mensen nog thuis wonen en iemand mantelzorger voor de partner met dementie is, is zwaar. We merken dat de partners helemaal opfleuren doordat de dierbare bij ons is. Zo weten ze dat diegene in goede handen is en hebben ze even een momentje voor zichzelf. Die doelgroep is ook heel belangrijk en net zo goed welkom bij ons. Hier kunnen mantelzorgers elkaar ontmoeten. Mogelijk gaan we een gespreksgroep starten voor deze mensen."

Er zijn nog meer plannen, want als de groep deelnemers nog wat groter is, worden er vanuit het Odensehuis Papendrecht ook uitjes georganiseerd. "Mensen met dementie kunnen veel, maar je moet er de tijd voor nemen. Die tijd krijgen mensen bij ons. Over tijd gesproken: het heeft veel tijd en energie gekost om dit initiatief op te zetten, maar het is het allemaal waard als je ziet hoeveel dankbaarheid de mensen aan je laten zien. Dat vind ik heel bijzonder. We vormen nu als bestuur en vrijwilligers ook echt één team.

Wanneer Piet  thuis is, kan hij vanaf zijn balkon de ruimte zien waar de inloop is. "Ik hoop dat we eind 2020 kunnen zeggen dat we nóg een dag extra open kunnen. Maar voor nu is het goed zo." Het Odensehuis is op maandag en donderdag open van 10:00 uur tot 15:00 uur. Mensen kunnen binnenlopen voor informatie, een praatje, een kop koffie of thee, mee te lunchen of om deel te nemen aan een activiteit. Zie odensehuispapendrecht.nl.

Meer berichten