Meer overtredingen tijdens de vuurwerkverkoopdagen

Regio - Elk jaar controleren de inspecteurs van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid tijdens en buiten de vuurwerkverkoopdagen de vuurwerkverkooppunten van de regio Zuid-Holland Zuid. Deze regio heeft 26 vuurwerkverkooppunten die allemaal meerdere keren bezocht worden. Totaal zijn er 13 overtredingen geconstateerd. En dat is meer dan voorgaande jaren.

Een van de meest voorkomende overtredingen is dat het vuurwerk buiten de verkooptijden in de winkel ligt. Daarnaast is er dit jaar extra gelet op de breedte van het gangpad in de vuurwerkbunker. Volgens het Vuurwerkbesluit moet deze minimaal 75 centimeter zijn. Dat was niet bij alle verkooppunten het geval.

De meeste overtredingen vonden plaats bij verkooppunten die nog niet lang vuurwerk verkopen. Zij zijn wat minder bekend met de regels uit het Vuurwerkbesluit. Via brieven, de website en een speciale verkoperschecklist informeert de Omgevingsdienst de verkopers over de belangrijkste regels uit het Vuurwerkbesluit.

Bij de controles wordt gekeken of de verkopers de gedragsvoorschriften naleven. Staat het vuurwerk binnen het bereik van sprinklers? En staat het vuurwerk buiten de verkooptijden veilig in de bunker? Dit is belangrijk voor de veiligheid.

In oktober al starten de voorcontroles. Dan wordt gekeken naar onder andere de bouwtechnische staat van de bunker. Is de bunker bijvoorbeeld wel veilig genoeg om vuurwerk in op te slaan? Tijdens en voor de verkoopdagen kijken de inspecteurs of verkopers zich houden aan de regels van vuurwerkverkoop en -opslag.

Meer berichten