Sinds vier jaar is Wijnand Buursema voorzitter. (Foto: Eline Lohman)
Sinds vier jaar is Wijnand Buursema voorzitter. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Heerlijk om muziek te maken'

Een nieuwe rubriek in het Papendrechts Nieuwsblad: wekelijks staat vanaf nu een Papendrechter van de Week in het zonnetje. Dit keer Wijnand Buursema van Muziekvereniging Excelsior. De club bestaat dit jaar 100 jaar.De aftrap voor een reeks van festiviteiten wordt op 11 januari gegeven met een nieuwjaarsconcert. Wijnand Buursema is voorzitter van de vereniging. Hij maakt al meer dan 20 jaar deel uit van het bestuur en is al 27 lid van Excelsior. Hij is blij dat hij kan zeggen dat het een bloeiende vereniging is, met een ledenaantal van bijna 100. Dat komt ook doordat de muziekvereniging actief is op scholen, waardoor er geregeld nieuwe jeugdleden bij komen. Dat is belangrijk voor de vereniging.

Door Eline Lohman

PAPENDRECHT – Sinds vier jaar is Wijnand voorzitter. In het verleden was hij ook al eens voorzitter en toen er voor die functie iemand gezocht werd vier jaar geleden, besloot Wijnand het weer te doen. "Ik zit al meer dan 20 jaar in het bestuur," vertelt hij in het clubgebouw aan de Rembrandtlaan. "k ben inmiddels 27 jaar lid. Door een zwager die bij de muziek zat. Ik was altijd van het sporten, maar door een knieblessure ging dat niet meer. Mijn zwager zei: 'jij bent een verenigingsman, waarom ga je geen muziek maken?'."

Zo geschiedde. Excelsior had behoefte aan een bugel-speler en dat instrument nam Wijnand ter hand. Hij had al wel affiniteit met muziek maken. "Als kind speelde ik piano en mijn vader heeft 65 jaar lang in een harmonie gespeeld. Op mijn 44ste ging ik kijken bij Excelsior en ik ben bugel gaan spelen. Het maakte mij niet zoveel uit welk instrument het werd. Een bugel lijkt op een trompet, maar heeft een warmer geluid. In een orkest is het een belangrijk instrument. Nu bespeel ik een euphonium."

Met veel plezier, zo vertelt de Papendrechter. "Muziek maken vind ik vreselijk fijn, echt heerlijk om te doen. Ik kan er veel in kwijt. Deze vereniging spreekt me zo aan doordat het een warme club van mensen is. De leden zijn onderling heel hecht, fantastisch om te zien. Als er wat is, kunnen we bij elkaar  terecht. Ons ledenaantal schommelt tussen de 90 en 100. Momenteel zitten we op 98 leden. Daar mogen we ons heel gelukkig mee prijzen, want veel verenigingen in de regio halen dat aantal niet. Hoe het komt dat we zo'n bloeiende vereniging zijn? In ieder geval doordat we veel op scholen doen, zoals gratis workshops geven. Om de jeugd enthousiast te maken voor onze club. Meestal stromen er wel een paar leerlingen door naar onze vereniging. Jonge aanwas is zo belangrijk."

Bij Muziekvereniging Excelsior zijn diverse afdelingen. Zo is er een groot orkest met leden van 14 tot 82 jaar, het leerlingenorkest SMS, het klein orkest, een leerlingslagwerkgroep, een seniorenslagwerkgroep en een saxofoonorkest. Sinds kort heeft de vereniging ook een steelband, want daar was vanuit de leden behoefte aan.

Het is nu bijna tijd voor de aftrap van de festiviteiten rondom het 100-jarig bestaan. Op 11 januari is er een nieuwjaarsconcert met Marco Bakker, op 28 maart een Blombergconcert in de partnerstad van Papendrecht, op 27 april een Koningsdagconcert, gevolgd door een Bevrijdingsconcert met René van Kooten op 5 mei. Op 6 juni houdt Excelsior haar jubileumjeugdconcert en op 11 juli is er een zomer pleinconcert bij het eigen terrein. Wijnand: "We gaan ons jubileum uitgebreid vieren. Want 100 jaar bestaan is heel lang! In 2020 staat alles in het teken van ons jubileumjaar."

Er worden bij Muziekvereniging Excelsior nog mensen gezocht die willen spelen op trombone, bugel of hoorn. Ook bedrijven die de vereniging willen sponsoren, zijn van harte welkom. Meer informatie is te vinden op de website www.excelsiorpapendrecht.nl.  
 

Meer berichten