Artist impression van De Nieuwe Maaskant na de renovatie. (Foto: Privé)
Artist impression van De Nieuwe Maaskant na de renovatie. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

VORM gaat terug naar Rotterdam

PAPENDRECHT - De gemeente Rotterdam heeft deze week de bouwvergunning verleend aan VORM Ontwikkeling B.V. om de renovatie van het monumentale kantoor 'De Nieuwe Maaskant' te realiseren. VORM Transformatie en Renovatie B.V. start begin 2020 met de bouw. Het nieuwe kantoor wordt naar verwachting na de bouwvak 2020 feestelijk geopend.

Al sinds de jaren '60 is het hoofdkantoor van VORM gevestigd in Papendrecht. Door de groei die de organisatie de afgelopen jaren heeft doorgemaakt wordt het kantoor te klein. Uitbreiding op de huidige locatie bleek niet mogelijk, waarna is besloten een passende locatie of gebouw in Rotterdam te zoeken. Dat is de stad waar de opa van Daan van der Vorm een eeuw geleden zijn bouwbedrijf startte. 'Wij wilden een pand dat echt bij ons past', zegt Hans Meurs. 'Liefst niet helemaal af, zodat we ons eigen stempel er nog op konden drukken. Geen nieuwbouw, want er is al genoeg leegstand. We gaan voor duurzaam. Dan kom je vanzelf uit bij een bestaand pand.' En toen kwam onverwacht ineens het poortgebouw van Maaskant voorbij. 'Dit was in één keer goed'. Daan van der Vorm bevestigt dat. 'Wij kunnen onze ambities vanuit het nieuwe pand veel beter realiseren. Wij worden herkend als Rotterdams bedrijf: positief, no nonsense, duidelijk. Wij zijn geen praatjesmakers, maar houden wel van helder communiceren. Daar moesten ze in Amsterdam best aan wennen, maar inmiddels wordt het gewaardeerd, want mensen weten: wat we zeggen, maken we waar.'

Het bestaande pand wordt zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Dat betekent dat gangetjes en hallen die er in de loop der tijd in geknutseld zijn worden afgebroken en er een grote, open ruimte ontstaat. Een eigentijds kantoor, gericht efficiëntie en werkplezier, waar de verschillende functies in harmonie met elkaar vormgegeven zijn. Dat betekent: aparte plekken voor concentratie, ontmoeting of ontspanning met de juiste overgangen tussen de verschillende dynamieken. Een flinke klus. Om de vaart erin te houden, wordt de volledige uitbreiding van het gebouw elders gebouwd, parallel aan de renovatie van het pand. Daarna worden beide samengevoegd. Dat wordt een spektakel, want de nieuwe 'glazen doos' wordt over het water aangevoerd en met een grote kraan op het dak gehesen.

Onlangs zei Hans Meurs, algemeen directeur VORM: "Ons nieuwe kantoor wordt door onze specialisten getransformeerd voor een optimaal eigen gebruik. Wij koesteren het gebouw en de functie bij de herontwikkeling en bewaken dat de monumentale waarde van het bouwwerk niet wordt aangetast." Met deze herontwikkeling gaan wij vol trots terug naar onze roots in Rotterdam. Klaar voor de toekomst.

Meer berichten