Kasper van Kooten. (Foto: Anne van Zantwijk)
Kasper van Kooten. (Foto: Anne van Zantwijk) (Foto: Anne van Zantwijk)

Avond speeltijd met Kasper van Kooten

We kennen hem onder andere als comedian, acteur, schrijver en muzikant. Kasper van Kooten is van alle markten thuis.

PAPENDRECHT - Toch keert hij dit seizoen weer terug naar het theater en in Papendrecht in Theater De Willem op donderdag 13 februari. Zijn eerste echte liefde. De voorstelling Speeltijd is het tiende theaterprogramma van de cabaretier, een jubileum. In zijn eerdere programma's maakte hij gebruik van de nodige fictie, muzikanten en decors, maar in Speeltijd neigt Van Kooten naar stand-up comedy: een barkruk, een microfoon, een man en zijn waarheid.

"Ja, het begint duidelijk te worden dat ik altijd - zoals ook nu weer na vier jaar – terug zal keren naar de basis: de planken. Hetgeen waar ik voor opgeleid ben, maar wat eigenlijk al veel eerder begon met het kerstcabaret op school, toneelvoorstellingen of band-optredens die ik vanaf mijn 12e deed. Televisie en film zijn een enorm grote en leuke bijzaak, maar theater is wel mijn eerste echte liefde. Toen mijn dochter geboren werd, vier jaar geleden, was ik toevallig net klaar met mijn laatste tournee. Ik besloot voor onbepaalde tijd te stoppen om haar elke avond te kunnen zien. Dat is vrijwel altijd gelukt en dat voelt als een zeer wijs besluit. Ik werkte veel overdag, voor televisie, maar na wat mindere ervaringen in tv-land en een enorme berg verhalen die zich weer opstapelde, dacht ik: ik moet weer! Ik wil weer! Ik ga weer! Heerlijk het land in om de mensen te vermaken... Mijn dochter is akkoord overigens. In principe is het net als de negen voorgaande programma's. Het werk, het zitten en afzonderen om te schrijven is niet anders. Je begint alleen echt weer bij nul. Ik moet mezelf weer toestaan om fouten te maken, maar ben bizar perfectionistisch. Dat bijt elkaar wel eens. Toch is opnieuw beginnen ook heerlijk. Tussen mijn vorige voorstellingen zat vaak anderhalf jaar, en nu heb ik vier jaar gehad om mezelf opnieuw uit te vinden voor in het theater. Zo voelt dat ook echt. En dat is fris en lekker. Ik heb er héél veel zin. En ik ga het voor het eerst ook gewoon stand-up noemen. Geen decors, geen fictie, personages, opsmuk of liedjes, maar gewoon ik en mijn verhalen, grappen en bespiegelingen." Herkenbaarheid is daar zeker een woord dat van toepassing is op de show van Van Kooten.

Van Kooten vertelt hierover: "Dat is vermoed ik de belangrijkste motivatie voor een comedian om een nieuwe show te schrijven. We willen lachen om wie we zijn, toch? Als ik naar collega's kijk, kan ik enorm genieten als ik iets goeds zie. Dat is vaak bij de stukken waarin ik mezelf herken. Het is onze taak om dagelijkse zaken disproportioneel op te blazen en op die manier grappig én herkenbaar te maken. Ik wil mijn publiek daarom meenemen in mijn verwondering over hoe de dingen lopen. En dat ze dan denken: nondeju, dat voel ik ook! En er samen om lachen. Speeltijd is een kinderlijke titel, maar vat het wel samen."

Meer berichten