De burgemeester met het bestuur. (Foto: Eline Lohman)
De burgemeester met het bestuur. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

Papendrecht is een stichting rijker

PAPENDRECHT - Stichting Jumelage Papendrecht, dat zich inzet voor uitwisseling met de plaats Blomberg in Duitsland, is zojuist officieel gestart. De drie bestuursleden, te weten voorzitter Ton Schimmelpenningh, penningmeester Annemarie Reekers en secretaris Wijnand Buursema, gingen dinsdag op de foto met burgemeester Aart-Jan Moerkerke om bij dit heuglijke feit stil te staan. 

Papendrecht is een stichting rijker: Stichting Jumelage Papendrecht, dat zich inzet voor uitwisseling met de plaats Blomberg in Duitsland. De stedenband – een van de oudste stedenbanden van ons land - bestaat al bijna 45 jaar, maar doordat de gemeente Papendrecht wil dat de stedenband 'een kindje van de inwoners' is, ontfermt de nieuwe stichting zich vanaf nu over de band tussen de twee plaatsen. De drie bestuursleden, te weten voorzitter Ton Schimmelpenningh, penningmeester Annemarie Reekers en secretaris Wijnand Buursema hebben veel zin om zich in te zetten voor de stichting.

In 1975 is het allemaal gestart, toen de stedenband Papendrecht-Blomberg formeel aangegaan werd. Iets eerder, in 1974, vond de eerste uitwisseling tussen inwoners plaats. Het is een van de oudste stedenbanden van Nederland. Het doel is dat inwoners elkaar en elkaars gewoonten beter leren kennen, vertelt Ton. "We willen die verbinding behouden. Daarom besloten we een stichting op te zetten, nadat de gemeente aangaf dat zij wat meer onafhankelijk wilden zijn over dit onderwerp. Het geld dat voor de gemeente beschikbaar was voor de stedenband, gaat nu naar ons. Wij willen met de stichting uitwisselingen tussen inwoners houden, met evenementen op het gebied van sport, muziek en kunst."

De keuze voor Blomberg is destijds bewust gemaakt. De gemeente wilde een stedenband aangaan met een plaats die op rijafstand – binnen een dag – ligt en met een gemeente die ongeveer even groot is. Dat is Blomberg zo ongeveer. Die plaats heeft wat minder inwoners dan Papendrecht, maar weer een wat groter oppervlak.  Ton en Annemarie waren al betrokken bij Blomberg en toen Ton aan Wijnand vroeg of hij ook bij het bestuur wilde komen, zei hij 'ja'. "Ik zit in het bestuur omdat ik verbinding heel belangrijk vind. We hebben al een aantal afspraken staan voor komend jaar. Zo gaat muziekvereniging Excelsior, waar ik voorzitter van ben, eind maart naar Blomberg. Dan gaat ook de Papendrechtse burgemeester voor het eerst mee. In mei gaan  de Vrienden van Blomberg erheen. De atletiekvereniging Passaat komt in actie voor de estafetteloop van Blomberg naar Papendrecht eveneens in mei.  En in juni gaan voetbalverengingen VV Papendrecht en VV Drechtstreek met jeugdelftallen erheen.
Kennis uitwisselen en leren over elkaars cultuur zijn de voornaamste doelen, volgens Annemarie. "Komen we punten tegen die ze in Blomberg heel goed doen, dan nemen we dat mee om te kijken of we hier in Papendrecht ook mee aan de slag kunnen."Tijdens de uitwisseling slapen we vaak bij mensen thuis en sommigen overnachten in een hotel  De jeugd wordt ook wel ondergebracht in een sporthal. We merken dat we weer wat vernieuwing krijgen in deelnemers. Vaak zijn het dezelfde mensen die meegaan.  Helemaal goed uiteraard, want er ontstaan zulke mooie banden tussen mensen. We zetten met onze stichting in op vier, vijf uitwisselingen per jaar."

Over vijf jaar bestaat de stedenband 50 jaar. Daar wordt nu al aan gedacht, vertelt de voorzitter. "Daar gaan we de komende tijd voor sparen, want het moet een groot feest worden. We hopen dat verschillende verenigingen belangstelling hebben voor uitwisselingen, zodat we nog meer mensen bij de stedenband kunnen betrekken. Zelf word ik volgend jaar 80 en gezien mijn leeftijd wil ik een oproep doen voor een nieuwe voorzitter vanaf volgend jaar." Mensen die interesse hebben om het voorzitterschap bij de nieuwe stichting over te nemen van Ton Schimmelpenningh, kunnen mailen naar a.schimmelpenningh@telfort.nl.

Iedereen die het leuk vindt om een keer mee te gaan met een uitwisseling naar Blomberg, heeft de mogelijkheid daartoe. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Tin Schimmelpenningh hierover, via het eerder genoemde e-mailadres.
 

Meer berichten