Coördinator Judith Lorier. (Foto: Privé)
Coördinator Judith Lorier. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Al veel gezinnen geholpen

Buurtgezinnen Papendrecht heeft haar tiende koppeling tussen een steun- en een vraaggezin gesloten. De pilot van het project loopt er goed.

Door Eline Lohman

PAPENDRECHT - Buurtgezinnen.nl is een initiatief dat door de gemeente wordt ingekocht. Het initiatief helpt gezinnen in zwaar weer. Inmiddels is in Papendrecht de tweejarige proeftuin succesvol doorgelopen, vertelt coördinator Judith Lorier . "Wij koppelen gezinnen aan gezinnen, opvoeders helpen opvoeders. We spreken over vraag- en steungezinnen, vraaggezinnen vragen om hulp, steungezinnen geven de steun. Bij vraaggezinnen denken we aan gezinnen die vastlopen, dat kan door allerlei oorzaken van licht tot zwaar, de problemen kunnen bij ouder of kind spelen. Denk aan ziekte of een handicap bij ouder of kind, burn-outs, eenzaamheid. Dan wordt opvoeden soms heel zwaar. Veel gezinnen hebben gelukkig een fijn netwerk wat hen uit de brand helpt, maar voor sommige gezinnen en kinderen is dat er niet. Voor die gezinnen is Buurtgezinnen er."

Buurtgezinnen Papendrecht mocht gemiddeld 10 gezinnen per jaar matchen. Judith: "Op deze manier heeft een kind een extra rolmodel en worden ouders ontlast. Het idee is dat het kind een paar uur per week gaan spelen bij het steungezin. Deze gezinnen worden zorgvuldig gematcht en gekoppeld als blijkt dat er een klik is. Zo houden ouders het langer vol om voor hun kinderen te zorgen." De pilot is op 1 november 2017 begonnen en loopt goed. "Steeds meer gezinnen en hulpverlenende instanties spreken hun vertrouwen in ons uit en geven aan dat ze gebaat zijn bij de hulp van buurtgezinnen.nl. Natuurlijk is het fijn dat we 10 gehaald hebben, maar belangrijker is de kwaliteit van de gemaakte koppelingen, sommige vraagouders en kinderen hebben er echt vrienden bij gekregen en weer vertrouwen in hun medemensen."

Voorbeelden heeft Judith genoeg. "Denk aan het kind met 1 ouder die nu wel 3 ouders had die kwamen kijken bij het afzwemmen of die voetbalwedstrijd. Denk aan het kind dat even uit de zorgen was en een ontspannen moment had in het steungezin, terwijl de bijna opgebrande ouder even tijd had om bij te tanken. Ik heb mooie verbindingen zien ontstaan. Soms zijn er hobbeltjes, net als in de meeste relaties. Als gezinnen daar doorheen komen, is de band vaak extra sterk. Buurtgezinnen blijft in beeld, zolang nodig, mochten matches zelfstandig verder kunnen is dat heel fijn." Voor kinderen en jongeren tot 23 jaar kan het initiatief een tweede thuis zoeken. Vaak gaat het kind een dagdeel naar steunouders toe, of eens per 14 dagen. De pilot is op 1 januari 2020 klaar, dan gaat het verder in jaar drie en Judith hoopt dat ze in Papendrecht ook voor meerdere jaren gezinnen kunnen blijven helpen. In Papendrecht zoekt zij nog stabiele gezinnen die zich voor langere tijd willen verbinden aan een kind. Zie buurtgezinnen.nl of de Facebook pagina Buurtgezinnen.nl in Papendrecht.

Meer berichten